Külföld

Már be is üzemelték a tálibok az egyik Black Hawk helikoptert

Már be is üzemelték a tálibok az új amerikai helikoptereik egyikét

Az Afgán Nemzeti Hadsereg gyors összeomlása miatt a tálibok nagy mennyiségű amerikai gyártmányú fegyvert, katonai járművet kaparintottak meg; a kezükre került többek közt számos ikonikus UH-60 Black Hawk közepes többcélú helikopter is. Sokan kételkedtek abban, hogy a tálibok használni is tudják majd ezeket a szofisztikált katonai eszközöket, egy interneten keringő videó alapján viszont már be is üzemelték az egyik Black Hawkot az iszlamisták.

Az afgán kormányerők gyors összeomlása miatt rengeteg amerikai gyártmányú hadianyag került a tálibok kezére, a viszonylag modern kézifegyverek és éjjellátók mellett nagy mennyiségű szárazföldi katonai járművet és néhány merevszárnyas és forgószárnyas repülőgépet is zsákmányoltak a tálibok:

Az egyik leglátványosabb elem a tálibok új arzenáljában az Egyesült Államok UH-60 Black Hawk közepes többcélú helikoptere, melyből eltérő források szerint 16-33 darabot szállítottak le az afgán kormányerőknek az amerikaiak.

A helikopterek nagy része már akkor is üzemképtelen volt, amikor az afgán kormányerők használták őket, mivel karbantartásukat az Egyesült Államok által fizetett külföldi szakemberek végezték, akik már tavasszal elkezdték elhagyni az országot. A napokban viszont felkerült több videó is az internetre, melyben az látható, hogy a tálibok beüzemelték az egyik UH-60-ast és megröptették azt Kandahár felett.

Az is kérdés volt korábban, hogy lesz-e pilótája a táliboknak, aki üzemeltetni tudja majd a repülőgépeket, helikoptereket. Mi már korábban megírtuk, hogy biztosan lesz, hiszen az afgán kormánykatonák szignifikáns része átállt a tálibokhoz, Kabul összeomlása után pedig aktívan elkezdte az iszlamista mozgalom toborozni a NATO által kiképzett katonákat.

Az viszont, hogy a tálibok hosszabb távon is üzemeltetni tudják majd ezeket a repülőgépeket, helikoptereket, igencsak valószínűtlen, különösen az amerikai gyártmányú eszközök tekintetében, hiszen állandó karbantartásra, új alkatrészekre van szükség a működtetésükhöz, melyhez aligha jut hozzá majd a tálib kormány a jövőben.

Forrás: Portfolio

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább