Külföld

Már az úszás is diszkriminatív, mert a feketéknek gyengébben megy

Már az úszás is diszkriminatív, mert a feketéknek gyengébben megy

Diszkriminációval vádolták Kanadában a rendőrségi felvételi vizsgát, mert úszást is tartalmaz, és ez erősen hátrányos helyzetbe hozná a fekete jelentkezőket, volt, aki emiatt panaszt is tett.

Kanada Québec nevű tartományában egyesek diszkriminatívnak nyilvánították a rendőrségi felvételi vizsgát, mert a teljesítendő erőpróbák között szerepel az úszás is. Több rendőrjelölt példája is azt mutatta, hogy a színes bőrű jelentkezők nem teljesítenek jól ebben a sportágban. Így ők jelentős hátrányba kerülnek a többiekkel szemben, akik otthonosan mozognak a vízben.

Az egyik jelentkező, a 22 éves Kensley Volmar történetét a Le Soleil nevű kanadai lap mutatta be. Kiemelve, hogy a fiatalember remek átlaggal, 90 százalékos teljesítménnyel végezte el a rendőrtiszti iskolát. A lap által kék akadálynak nevezett víz, vagyis az úszás azonban végül az útjába állt. Ezért meghiúsult az a terve, hogy rendőr legyen belőle. A lap értesülései szerint az úszás vizsgát a kanadai Oktatási és Felsőoktatási Minisztérium követeli meg a leendő rendőrök számára. Ez a követelmény viszont hátrányos helyzetbe hozza a fekete diákokat, akik olyan kultúrában nőnek fel, ahol nemz elterjedt az úszástanulás. A lap úgy tudja, hogy ezt a felvetést alátámasztja egy másik színes bőrű diák által megfogalmazott panasz, amelyet idén tavasszal nyújtott be az Emberi Jogi Bizottsághoz.

A szóban forgó fiatalember, Jérémie azt kifogásolta, hogy míg a kanadai születésű lakosok mindennapjainak része az úszás, addig az új kanadaiaknak nevezett bevándorlók közül csak nagyon kevesen tanulnak meg úszni. Ez pedig jelentős mértékben lekorlátozza a rendőri pályára történő sikeres bejutásukat. Ezt az észrevételt támasztja alá a Kanadai Életmentő Társaság 2010-ben közzétett tanulmánya is. Kimutatták, hogy az új kanadaiak négyszer nagyobb valószínűséggel nem tudnak úszni, mint a Kanadában születettek. Ez a jelenség egyébként jellemző az Egyesült Államokra is. Az etnikai hovatartozás és a vízbefulladás közötti kapcsolatot vizsgálva arra a következtetésre jutott a szövetségi közegészségügyi hivatal egy 2014-ben végzett tanulmánya alapján, hogy az 5 és 19 év közötti feketék 5,5-szer nagyobb eséllyel fulladnának vízbe, mint fehér társaik.

A Le Soleil kitér arra is, hogy Kensley Volmar példája rávilágít egy másik problémára is, amely igencsak jellemző a québeci rendőrség (SPVQ) berkein belül. Felrótták ugyanis a québeci városi rendőrségnek, hogy az állományban lévő 850 rendőr között egyetlen színes bőrű tiszt sincs.

A kritikákkal kapcsolatban Esther Chouinard, az oktatási minisztérium szóvivője elmondta, hogy a minisztérium határozza meg az úszásvizsgához szükséges minimális követelményeket, de az akadémiákon alkalmazott tananyag tartalmát a rendőrökkel, rendőri szervezetekkel, a Québeci Nemzeti Rendőrakadémiával és főiskolákkal együttműködve állítják össze.

Ami a rendőrök úszástudását illeti, Jean-François Bernier, a québeci városi rendőrkapitányság igazgatóhelyettese elmondta: rendkívül ritkán fordul elő, hogy a rendőröknek bele kelljen menni a vízbe. Mégis szükséges, hogy tudjanak úszni. Ilyen helyzetekben ugyanis nem kerülhetnek életveszélybe. Hozzátette, hogy a québeci rendőrségen csak a vízi járőrözést végzőknek kell úszásból levizsgázniuk.

Forrás: V4NA, Magyar Fórum,
Fotó: Le Soleil

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább