Gazdaság

Már 7 hónapja csökken az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának májusi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 46,9 pontra gyengült az áprilisi 47,1 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management – ISM) csütörtöki közlése szerint.

Elemzők némileg jobb adatra, 47,0 pontra számítottak májusra. A BMI indexének 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, az 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az ISM amerikai feldolgozóipari index 28 hónapos növekedést követően 2022 novemberében esett 50 pont alá, így már 7 hónapja csökken az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye.

Az új megrendelések alindexe májusban 42,6 pontra süllyedt az egy hónappal korábbi 45,7 pontról, a termelési index pedig az áprilisi 48,9 pontról 51,1 pontra emelkedett. A foglalkoztatási mutató 1,2 ponttal erősödött, 51,4 pontra. Eközben a termelői ár alindex 9,0 ponttal, 44,2 pontra esett.

Az eltérő módszertannal dolgozó S&P Global gazdaságkutató intézet ugyancsak csütörtökön azt közölte, hogy májusban a feldolgozóipari BMI végleges értéke 48,4 pontra, 3 havi mélypontra csökkent az áprilisi 50,2 pontról. A visszaesést az új megrendelések jelentős visszaesése okozta a visszafogott kereslet közepette.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább