Külföld

Manipulálta Szijjártó Péterrel készített interjúját a holland közszolgálati rádió

A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán számolt be arról, hogy meglepetésére nem azok a mondatok kerültek rádióadásba, amiket mondott a holland közszolgálati rádió stúdiójában – írja az Index.

Az adásba került anyagból az alábbi részeket kivágták, ezek helyére jöttek utólag felmondva azok a mondatok, mint »Magyarország Putyin jó barátja« és minden más, amit már megszokhattunk”

-közölte a közösségi oldalán Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán megosztotta az eredeti, vágatlan felvételt. Az angolul elhangzott beszélgetésben a riporter azon kérdésére, hogy nem érzi-e magát Magyarország elszigetelve az unióban, mikor nem támogatják a béketörekvéseit, a külügyminiszter úgy felelt, hogy többen támogatják őket Brüsszelben, mint amennyien nyíltan képviselik ezt az álláspontot. Mint fogalmazott, ők a kohézióra hivatkozva nem mernek szembeszállni a vezető nézetekkel, tartva a liberálisok, az NGO-k, a média nyomásától.

Másrészt a világ sokkal szélesebb, mint Európa vagy a transzatlanti szövetség, és a globális többség, mint Afrika, Latin-Amerika, Ázsia, békét akar. Annál is inkább, mert ők is hasonló problémákkal, élelmiszerhiánnyal, energiaválsággal, inflációval küzdenek a háború miatt”

– fogalmazott. Hozzátette: ebből egyértelműen látszik, hogy Magyarország a globális többséghez tartozik a békepárti álláspont tekintetében.

Az a felvetés is elhangzott, hogy a magyarok hogyan éreznék magukat, ha Oroszország megszállná az országot, és nem kapnának támogatást, amire Szijjártó Péter úgy reflektált, ez 1956-ban már megtörtént velünk, tehát tudjuk, milyen érzés. A külügyminiszter visszautasította azt a megállapítást, hogy úgy tűnik, szívesen látnánk az Egyesült Államokat a NATO-n kívül, mivel a Kremlhez is szorosan kapcsolódik Magyarország.

Az Európai Parlamentet illetően a miniszter kijelentette, reméli, hogy a következő választáson is sikerrel szerepelnek, bár kérdésre elismerte, hogy a világ egyik legkorruptabb szervezetének tartja a brüsszeli képviselő-testületet, amit a jelenlegi letartóztatások is alátámasztanak. Kifogásolta, hogy nincs egy konkrét módszertan az átláthatóság érdekében az ilyen esetek felderítésére, kezelésére. Nehezményezte, hogy az ombudsmannak nem adják át az Európai Bizottság azon SMS-eit, amelyekben a milliárdos beszerzésekről, az oltóanyagok megrendeléséről van szó. Mégis Magyarországgal szemben más az eljárásrend, ezért úgy véli, az unióban kettős mérce van.

(Index / Kiemelt kép: MTI/EPA/Fehim Demir)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább