Kiemelt Külföld

Manhattan: Black Trans Lives Matter falfestmény miatt tüntettek

A fekete transznemű nők hihetetlen hatást gyakoroltak mindannyiunk életére…

TS Candii, egy fekete transznemű nő és a Black Trans Nation nevű nonprofit szervezet alapítója felszólítja a várost, hogy adjon zöld utat a „Black Trans Lives Matter” utcai falfestmény tervének a történelmi Stonewall Inn előtt. (A stonewalli lázadást ünneplik minden évben Pride néven a melegek.)

Januárban Dan Quart manhattani és Catalina Cruz queensi képviselő csatlakozott Brad Hoylman manhattani szenátorhoz aki támogató levelet írt a Közlekedési Minisztérium (DOT) manhattani kerületi biztosának, Ed Pincarnak. A levélben a törvényhozók a transznemű, „nemi szempontból nem konform” és nem bináris közösség elismerésének eszközeként jellemezték a falfestményt.

„Bár a részvételüket gyakran elfelejtik,  a színes bőrű transznemű nők kulcsfontosságú szerepet játszottak a Stonewall-lázadásban és az LMBTQ-jogok előmozdításában” – írták a levélben a politikusok. „A megtett lépések ellenére a TGNC egyének továbbra is a periférián maradnak, ahol a megbélyegzéssel, a diszkriminációval és az erőszakkal kell szembenézniük”.

Több hónappal a levél elküldése után a TS Candii szerint a DOT tisztviselői még nem válaszoltak, bár a csoport nem először kérvényezte a falfestményt. Tavaly a DOT szintén elutasította a projektet, nem tisztázott okokból.

„Nem támogatják az emberségünket” – mondta TS Candii. „Hallanak minket, látnak minket, de nem tesznek értünk semmit. Csak ülnek a kezükön.”

A falfestmény létrehozására irányuló erőfeszítést többek között a Stratégiai Transznemű Szövetség a Radikális Reformért (STARR) is támogatja, amely már régóta szorgalmazza egy ilyen falfestmény létrehozását.

A TS Candii úgy véli, hogy a projekt késlekedése a transznemű New York-iak sokkal szélesebb körű elutasítását tükrözi.

„Lelkileg ez kimerítő” – mondta. „A Black Lives Matter-nek nem csak egy falfestménye volt, hanem kettő, három szerte a városban, nekünk pedig ezért az egyért harcolnunk kell?”

Hozzátette: „A fekete transzneműek élete számít.”

Egyébként közel egy tucat óriás  „Black Lives Matter” falfestményt van New Yorkban. A Black Trans Nation „művészeti projektjét” a manhattani Foley téren található ikonikus „Black Lives Matter” falfestmény ihlette.

A falfestmény, amely a Transz és a Szivárvány zászlókat ábrázolná, az érdekvédők legutóbbi győzelmeinek tiszteletére készül. A TS Candii volt az egyik vezető szervezője annak, hogy az állam hatályon kívül helyezte a „Walking While Trans” tilalmaként ismert csellengési törvényt, amelyet a rendőrök a színesbőrű transznemű nők aránytalan célba vételére használtak. (A rendőrök szabadon feltételezhették az utcán sétáló vagy ott álló nőkről, hogy prostitúció céljából vannak ott, és eljártak ellenük.)

Quart képviselő szerint a freskó segítene visszaszorítani a transzfóbiát az egész országban.

„Mivel a transznemű fiatalokat országszerte támadások érik az állami törvényhozásokban, és a transz közösséget általában véve továbbra is aránytalanul sok erőszak és diszkrimináció éri, New York Citynek lehetősége van megerősíteni elkötelezettségét a transznemű emberek egészségének, biztonságának és jogainak előmozdítása mellett” – mondta Quart a Gay City Newsnak adott írásbeli nyilatkozatában.

„Államunk fontos lépést tett a színes bőrű transznemű nők elleni rendőri zaklatás és erőszak kezelése felé, amikor az év elején hatályon kívül helyezte a Walking While Trans tilalmat. Nyomatékosan kérem a New York-i Közlekedési Minisztériumot, hogy támogassa a Black Trans Nation javaslatát, hogy nagyobb láthatóságot és tudatosságot biztosítson a transznemű közösség problémáira.”

Quarthoz hasonlóan Hoylman is azt mondta, hogy a falfestmény megerősítő üzenetet küldene a színes bőrű transzneműeknek egy olyan időszakban, amikor több állam éppen az ellenkezőjét teszi.

„Támogatom a Stonewall Inn előtt elhelyezett falfestményt, hogy megerősítsük a fekete transznemű New York-iak iránti elkötelezettségünket, hogy ide tartoznak, Hálás vagyok a Black Trans Nationnak a javaslatukért és a projektben végzett munkájukért, hogy kiemeljük a fekete transznemű nők hihetetlen hatását mindannyiunk életére„.

A Black Trans Nation eddig 5000 dollárt fektetett be a projektbe a szexmunkásoknak szóló művészetterápiás kezdeményezésükből, a „Blow Job is a Job„-ból. A Black Trans Nation szerint a közösség több száz tagja írta alá a falfestmény támogatását.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább