Külföld

Manfred Weber: Elbuktak az egoista nacionalisták

Manfred Weber szerint sok közép-európai országban jól teljesítenek a néppárti tagpártok a jogállamiságért folytatott harcban és a korrupció elleni küzdelemben.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az Euronews arról kérdezte a néppárti Manfred Webert, tart-e egy új, nagy jobboldali frakció megalakulásától, amely az Európai Néppárt vetélytársa lenne Brüsszelben.

„Annyit mondhatok, hogy az elmúlt napokban ismét elbuktak. Varsóban találkoztak és nem mondanám azt, hogy az egy sikertörténet volt” – mondta a sajtótájékoztatón.

Manfred Weber arra utalt, hogy december elején megállapodás nélkül ért végét Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczyński, Marine Le Pen és Matteo Salvini politikai pártjainak tanácskozása Varsóban. A tíz pártvezető egy közös nyilatkozatban tett ígéretet az együttműködésre és a tárgyalások folytatására, a frakcióalapításig azonban nem jutottak el.

Manfred Weber úgy véli: nagy a vita arról, hogyan válaszoljanak az Oroszország jelentette kihívásra
„A francia Le Pen örül Putyinnak, a lengyel Kaczyński viszont ellenzi az orosz elnök politikáját”.

„Az én benyomásom az volt, hogy a nacionalisták számára problémát jelent az, hogy európai szellemiségben megegyezzenek valamiben. Ez a valóság. Csak a saját egoizmusuk van a fejükben” – magyarázta Manfred Weber „Ezért jelenleg úgy értékelem, nem lesz könnyű elérni azt, hogy valami újat hozzanak létre” – tette hozzá.

Weber szerint ki kell várni, mi történik majd, és „nem az Európai Néppárt dolga az, hogy állást foglaljon az ügyben”. Manfred Weber szerint sok közép-európai országban jól teljesítenek a néppárti tagpártok a jogállamiságért folytatott harcban és a korrupció elleni küzdelemben. Példaként Lengyelországot, Csehországot és Litvániát említette.

Manfred Weber hosszú éveken át Orbán Viktor szövetségesének számított.

A viszonyuk a magyarországi jogállamisági vita miatt romlott meg amikor Weber 2018-ben támogatta a hetes cikkely szerinti szankciós eljárás megindítását Magyarország ellen. A Fidesz tagságát is Weber közreműködésével, 2019 márciusában függesztették fel, két évvel később a Fidesz elhagyta az EPP-t.

2019 tavaszán, pár héttel az EP-választások előtt. a magyar kormány megvonta a támogatását Webertől a bizottsági elnöki posztért folyó kampányban.

Az Euronews szerint leginkább a Fidesz számára lenne sürgető az, hogy létrejöjjön egy új frakció, mivel a párt 12 képviselője most a függetlenek között ül, így csak korlátozottan vehetnek részt az európai parlament munkájában.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább