Sport

Mallorca, Ibiza: Egyes helyekre tilos futballmezben belépni

A Baleár-szigetek vendéglátói finomabbra hangolnák a turizmust, ugyanis elegük van a szigeteket csak a féktelen bulizás miatt felkereső vendégekből.

Még csak most kezdődött a nyaralási szezon, de a Mallorcán található Playa de Palma üzlettulajdonosainak máris elegük van az ittas és a nem megfelelően öltözködő turistákból, ezért létrehoztak egy öltözködési szabályzatot: az a turista, amelyik ezt figyelmen kívül hagyja, egyes bárokba és éttermekbe nem teheti be a lábát.

A tiltott ruhadarabok közt szerepel a fürdőruha és a focimez, vagy például az utcai árusoknál kapható esernyős sapkák. Megjegyzik, hogy a nem megfelelő ruhadarab levétele nem jelent belépést, ugyanis a félmeztelenűl érkezőtől is megtagadják a kiszolgálást.

A Playa de Palma tizenegy éttermének bejáratánál QR-kódokat helyeztek el, melyek leolvasása után látható, hogy az üzletbe való belépéshez milyen öltözködési kritériumoknak kell megfelelni. A vendéglátó helyek tulajdonosai elmondták, hogy napközben rugalmasabbak, mint az esti órákban, de éjszaka életbe lép a zéró tolerancia.

A Baleár-szigeteken 2020 óta egyre több szabályt foganatosítottak az ittas, főleg brit, német és holland, turistákkal szemben. Az “excess decree”-re keresztelt rendeletet Magaluf, Playa de Palma és az ibizai San Antonio üdülőhelyeken léptették életbe a túlzott alkoholfogyasztás megfékezésére. Ennek fényében például:

megszüntették az all-you-can-drink akciókat,
illetve kiiktatták a vezetett kocsmatúrákat
és a happy hours italakciókat.

De betiltották az erkélyen tartott bulikat is. Az éttermekben a vacsorához max 3 ital szolgálható fel. A szabályszegők 1000 és 6000 euró közötti pénzbírsággal sújthatók, az illegális bulikon (pl partyhajó) résztvevők 30 000 euró,  míg a létesítményeket 60 001 és 600 000 euró közötti pénzbírsággal, valamint három évre szóló bezárást is kaphatnak.

A Baleár-szigetek elnöke, Francina Armengol közölte, hogy féktelen bulizásra épülő turizmust nem üdvözli a régió, és úgy véli, hogy az ezzel járó káoszt a “helyi lakosok egyszerűen nem érdemlik meg”.

A Playa de Palma üzlettulajdonosai szerint a fentebb sorolt erőfeszítések nem érnek sokat. Pedro Marín és Juan Miguel Ferrer, a Playa de Palma vezetői a helyi lapoknak azt nyilatkozták, hogy május 10-e óta számos turistát láttak, akik pusztán azért jöttek a szigetre, hogy nagy csoportokba verődve masszívan leigyák magukat. Marín és Ferrer szerint ezek a vendégek csak néhány éjszakát maradnak, és napi 40 eurónál alig költenek többet, ennek viszont a nagy részét alkoholra és dobozos sörre verik el, amit az utcán isznak meg. Hozzátették, hogy az all-inclusive szállodákban tán ellenőrizhető, hogy ki mennyit iszik, de a probléma az utcán van, nem a hotelekben.

Olyannyira, hogy az elmúlt években a sziget felvonulási terepe volt az angol, német és holland huligán- csoportoknak, akik rendszeresen tömegverekedéseket produkáltak.

A  magalufi szállodatulajdonosok szerint sem csökkentette a tilalom a turisták túlzott alkoholfogyasztását, egyszerűen máshová helyezte. A magalufi red zone határán lévő szállodák és kocsmák profitálnak a red zone tiltásai miatt.

Hasonló problémák vannak Korfun, Dél-Cipruson és kb, mindenhol ahol az angol turisták megjelennek. Ezért is mókás, amikor az angol politikusok és az angol média a magyar szurkolók viselkedéséről írnak szemrehányóan.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább