Külföld

Maia Sandu moldáv elnök meghívta Moldovába Joe Biden amerikai elnököt

Maia Sandu elnök a Facebookon azt írta, hogy a meghívást egy keddi varsói találkozón nyújtotta át, amelyen a Fehér Ház szerint Biden megerősítette Moldova szuverenitásának támogatását. Azt nem közölte, hogy Biden hogyan reagált.

„Kihasználtam a találkozó adta lehetőséget, hogy közöljem az Egyesült Államok elnökével, hogy abban a nehéz helyzetben, amelyben vagyunk, a határ menti háborúval, még nagyobb amerikai támogatásra van szükségünk gazdasági ellenálló képességünk megerősítéséhez” – írta Sandu.

„Meghívtam Biden elnököt, hogy látogasson el hazánkba.”

Sandu többször is elmondta, hogy attól tart, Oroszország destabilizálni akarja Moldovát, amely nagymértékben függ az orosz gáztól, és múlt héten azzal vádolta Moszkvát, hogy a moldovai vezetés megbuktatására készül, amit Moszkva visszautasított.

Maia Sandu 2020-as elnökké választása óta nyugatbarát álláspontot képvisel, és elítélte Oroszország invázióját a szomszédos Ukrajnában. Vezetése alatt Moldova biztosította az Európai Unió tagjelölti státuszát.

„Közöltem Biden elnök úrral, hogy a moldovaiak a szabad világ részei akarnak maradni, biztonságban akarnak élni, és meg akarják valósítani álmukat, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz” – írta a moldovai elnök, aki Varsóban Andrzej Duda lengyel elnökkel is tárgyalt.

Megköszönte Bidennek a moldovai gazdaság és demokrácia amerikai támogatását, valamint az energiaszektorban nyújtott segítséget – írta a Reuters. Sandu a Facebookon nem tett említést Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi döntéséről, mellyel visszavonta azt a rendeletet, amely részben alátámasztotta Moldova szuverenitását a Dnyeszteren túli régió jövőjének rendezésében, ahol Moszkva jelenleg is csapatokat tart.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább