Belföld Gazdaság Kiemelt

Magyarország mentességet harcolt ki a globális minimumadó alól

Az Európai Unió Tanácsa egy hivatalos levélben hozzájárult ahhoz, hogy a magyar iparűzési adó (hipa) beleszámítson a globális minimumadóba, és így a 9%-os társasági adókulcsot (tao) nem kellene megemelni a 15%-os effektív adókulcsra

– közölte a Portfolio, a Világgazdaság a birtokába került hivatalos levélre hivatkozva.

A lap szerint azzal, hogy

„Ha a globális minimumadó alkalmazása nem jár adóemeléssel, elhárul ez a kockázat (az adóemelésé 9%-ról 15%-ra – a szerk.), így pedig már a magyar kormány is elfogadhatja a bevezetését.”

Utóbbi jelzés új elem, mert a lap lényegében azt írja, hogy ennek a mentességnek az elérésével végülis a magyar kormány csatlakozhat ahhoz a globális megállapodáshoz, amelyet közel 140 ország elfogadott, viszont az EU-ban egyedül a magyar kormány blokkolt eddig, és ezért az EU szintjén eddig nem tudott ez a jogszabály megvalósulni.

Érdemes megjegyezni, hogy a hipa mértéke településenként legfeljebb 2%, de más a vetítési alapja, mint a tao-nak, így a hipa effektív kulcsa magasabb 2%-nál. Ezért lehet az, hogy ennek figyelembe vételével elvileg elkerülhetné Magyarország a 9%-os tao névleves megemelését 15%-ra. A hétvégén Varga Mihály pénzügyminiszter már bejelentett egy szintén új fejleményt, miszerint Magyarország adóügyi megállapodást írt alá az Amerikai Egyesült Államokkal, igaz a részleteit még nem közölték.

 

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább