Külföld

Magyar siker a Pirani nemzetközi építészeti szemlén

MAGYAR SIKER A PIRANI
NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSZETI SZEMLÉN

Idén, 2014 után ismét magyar épületet ismertek el a délkelet-európai régió egyik legrangosabb nemzetközi építészeti szemléjén, a Pirani Építészeti Napokon.

Az építész stúdió által tervezett budai Szent Margit Gimnázium új tornacsarnoka a Szent Gellért Terem hozta el a fődíjat.

A Piranesi-díj egy nemzetközi építészeti elismerés, amelyet 1989 óta minden évben átadnak a Pirani Építészeti Napok keretében. A résztvevő országok Ausztria, Bosznia-Hercegovina Horvátország, Csehország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Montenegró, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia. A díj szakmai presztízsét sokéves hagyományának és a jelöltválasztás menetének köszönheti. Minden ország saját, szakmai jelőlője/jelölői 5 projektet nevezhetnek az elmúlt két évből, melyet aztán egy szintén szakmai, több tagból álló nemzetközi zsűri értékel, kiválasztva a fődíjas és az ´honourable mention´-t érdemlő munkákat.

A díj történetében eddig két magyar díjazottra, Ekler Dezső, a nagykállói népművészeti tábor számára tervezett épületeire (1989, még a jugoszláv Piranesi-díj keretében), Gereben Péter és Marián Balázs eger-almagyari Venyige Spa épületére (2014), és négy ´honourable mention´-re, a Kis Péter és Szlabey Balázs tervezte állatkerti Nemzeti Bonsai Gyűjtemény pavilonjára (1998), a veszprémi Dubniczay-palota Karácsony Tamás, Kern Orsolya és Klobusovszki Péter tervezte rekonstrukciójára (2007), Béres Attila Hideg-házára (2013) és az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékművére – tervezők: Roth János, Bujdosó Ildikó, Szabó Levente, Lukács Eszter, Szigeti Nóra, Fajcsák Dénes, Polgárdi Ákos, Albert Farkas – lehettünk büszkék (2015). Idén, a 38. Pirani Építészeti Napok keretében a Piranesi-díj fődíját az építész stúdió Szent Gellért Terme nyerte, melynek tervezői Félix Zsolt, Fialovszky Tamás, Gulyás Bálint, Kenéz Gergely, Takács Dániel és Varró Dorottya.

Forrás: epiteszforum.hu, Magyar Sikerek oldal,
Fotó: Szabó Levente

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább