Belföld Külföld

Macronnak érdeke a jó viszony Orbán Viktorral

Emmanuel Macronnak stratégiai partnerségre van szüksége Közép-Európával – hangsúlyozta lapunknak Thibaud Gibelin politikai elemző.

 

Le van maradva Franciaország a Magyarországgal folytatott kapcsolatokban a németekkel szemben, vélekedik Thibaud Gibelin francia politikai elemző, akit a hétfői budapesti V4–francia csúcstalálkozóról kérdeztünk. Rámutatott, Párizs számára felértékelődött Közép-Európa.

 

Pozitívnak nevezte lapunknak Emmanuel Macron francia elnök hétfői budapesti látogatását Thibaud Gibelin francia politikai elemző, a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója, kiemelve, hogy Macron kapcsolata jó Orbán Viktor magyar kormányfővel. Rámutatott, a két vezetőnek kölcsönösen szüksége van egymásra. A francia soros uniós elnökség közeledtével Macronnak konszenzusra van szüksége, így a V4-ek támogatását is meg kell szereznie bizonyos kérdésekben, a magyar választási kampányban pedig Orbán Viktornak sem lehet érdeke, hogy rossz viszonyban legyen egy nagy európai országgal.

 

Thibaud Gibelin szerint a francia diplomácia több mint másfél évet vesztegetett el, ugyanis míg 2004-ig aktívak voltak, azóta Németország jóval szorosabb kétoldalú kapcsolatokat alakított ki hazánkkal és a V4-ekkel. Megjegyezte, Berlin már élvezheti befektetései gyümölcsét, Párizs viszont le van maradva, és ezt próbálja behozni. A politológus szerint Franciaország nem engedheti meg magának, hogy a Brexit utáni unióban ne alakítson ki stratégiai partnerséget Közép-Európával.

 

Macron elnök hétfőn amellett, hogy kétoldalú egyeztetést folytatott Orbán Viktorral és Áder János államfővel, valamint részt vett a V4-ek csúcstalálkozóján, a francia nagyköveti rezidenciáján fogadta Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert. A találkozón részt vett Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő, valamint a Macron mögött álló, A Köztársaság Lendületben mozgalommal azonos, liberális frakcióba tartozó Momentum elnöke, Donáth Anna is.

 

Thibaud Gibelin nem tulajdonít túl nagy jelentőséget ennek a programpontnak. Mint mondta, ez inkább „kozmetikai” jellegű, Macron ezzel a francia baloldali szavazók felé akarhatta alátámasztani korábbi nyilatkozatát, miszerint Orbán Viktor számára európai partner, de politikai ellenfél is egyúttal.

 

Macron látogatásának békülékeny hangvételét emelte ki tudósításában az Euractiv is. A hírportál kiemelte, hogy a múlt héten a francia elnök azt mondta, Orbán Viktor számára politikai ellenfél, de európai partner is, a magyar kormányfő pedig a találkozó elején hangsúlyozta, hogy hazánk tisztelettel viszonyul Macronhoz.

(Magyarhirlap)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább