Külföld

Macron „biztonsági problémák” miatt elhalasztotta az ukrajnai látogatást

Emmanuel Macron francia elnök biztonsági aggályok miatt elhalasztotta tervezett ukrajnai látogatását – jelentette vasárnap a Challenges című francia lap, számol be az oroszhirek.hu

A beszámoló szerint az utazást február 13-14-re tervezték. Macron a tervek szerint Ogyesszába – Ukrajna legnagyobb fekete-tengeri kikötőjébe, majd később Kijevbe érkezett volna. A francia kormány nem kommentálta a jelentett halasztást.

A külföldi vezetők ukrajnai utazásainak pontos időpontját általában nem hozzák előre nyilvánosságra.

Macron legutóbb 2022 júniusában járt Kijevben, négy hónappal azután, hogy Oroszország megkezdte hadműveletét. Az új francia külügyminiszter, Stephane Sejourne januárban tett látogatást az ukrán fővárosban, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel, és további támogatást ígért.

Macron a múlt hónapban bejelentette, hogy Franciaország további 40 darab SALP-EG légi indítású cirkálórakétát és „több száz bombát” fog biztosítani a kijevi rezsimnek. Azt mondta, hogy egy közelgő ukrajnai útja során „véglegesíti” a kétoldalú biztonsági megállapodást.

Egy hasonló paktum, amelyet Kijev korábban már aláírt Londonnal, előírja, hogy Ukrajna a jövőben egy orosz támadás esetén „gyors és tartós biztonsági segítséget, modern katonai felszerelést kap minden területen”.

Oroszország januárban bekérette a francia nagykövetet, tiltakozásul az ukrán hadseregben harcoló tucatnyi francia miatt. A francia külügyminisztérium cáfolta Moszkva állítását, miszerint „zsoldosokat telepített volna Ukrajnába”. Sebastien Lecornu védelmi miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy Párizs nem tudja megakadályozni, hogy „francia civilek” Ukrajnába utazzanak és csatlakozzanak a harcokhoz Kijev oldalán.

Február elején Franciaország bekérette az orosz nagykövetet két francia állampolgár ukrajnai légicsapásban bekövetkezett halála miatt. MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább