Külföld

Macron Afrikának adná a vakcinák egy részét

olvasási idő:2 perc, 0 másodperc

A lakosságának jelentős hányada rendelkezik afrikai rokonsággal…

Elképesztő javaslattal állt elő Emmanuel Macron francia államfő, mivel meglátása szerint elfogadhatatlan, hogy Afrika hátrányban van a koronavírus elleni védőoltásokhoz történő hozzájutás tekintetében, erre a kirívó egyenlőtlenségre pedig mindenképp reagálni kell- írja a V4NA hírügynökség.

A France Info értesülései alapján az afrikai oltási kampány lassú tempójáról egy videókonferencia keretében egyeztetett a francia államfő és Abdel Fattah Al-Sisi egyiptomi, Macky Sall szenegáli elnök, valamint a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke, Cyril Ramaphosa, a Kongói Demokratikus Köztársaságot vezető Felix Tshisekedi és a Comore-szigetek államfője, Azali Assoumani.

A francia elnök úgy véli, hogy az oltások gyártásának és szállításának ipari szintű szűk keresztmetszete okozza az afrikai országok hátrányos helyzetét. Az elnök szorgalmazza a vakcinák árának átláthatóvá tételét, mivel szerinte nem elfogadható, hogy egyes afrikai országok drágábban jutnak hozzá a védőoltásokhoz, mint a nyugati államok. Emmanuel Macron szerint az oltóanyagok egyenlőtlen elosztása hosszú távon politikailag fenntarthatatlan, mert lehetővé teszi a vakcinák feletti befolyásért folytatott háborút, így a globális egészségügyi kérdés politikai kérdéssé válik.

Emmanuel Macron az elmúlt napokban több, a kérdéssel kapcsolatban tartott találkozón vett részt a WHO főigazgatójával, valamint Bill és Melinda Gates Alapítványával, továbbá az Act-A nemzetközi kezdeményezés tagjaival annak érdekében, hogy mindenki számára megkönnyítsék a védőoltáshoz való hozzáférést.

A francia elnök azzal a javaslattal állt elő, hogy a gazdag országokban készleten lévő vakcinák 3-5 százalékát szállítsák át Afrikába, ahol nagy hiánnyal küzdenek.

Emmanuel Macron a Financial Times brit napilapnak adott interjújában elmondta, hogy az ötletet előterjeszti a G7 vezetőinek pénteki találkozóján is, előzetesen pedig annyit elárult, hogy Angela Merkel német kancellár egyetért a kezdeményezéssel. A francia elnök úgy véli, hogy a felajánlás nem lassítaná le az oltás ütemét a gazdag államokban, mivel elegendő vakcina áll rendelkezésre ezekben az országokban.

Emmanuel Macron azzal indokolta a javaslatát, hogy ez a francia és az európai lakosok érdekében is áll, mivel több mint 10 millió francia lakosnak vannak rokonai, családtagjai a Földközi-tenger túloldalán. A francia államfő szerint szükséges lenne erős nyomást gyakorolni a nagy gyógyszergyárakra a védőoltások előállításának növelése érdekében. Macon célja a lehető legtöbb európai és nem európai partner bevonása. A francia elnöki hivatal tájékoztatása alapján Franciaország mindenképp elkötelezi magát Emmanuel Macron javaslata mellett és akkor is átengedi az afrikai országoknak az ország vakcina készletének az 5 százalékát, ha senki nem áll mellé. Az elképzelés szerint az oltóanyagot vagy adomány formájában adnák át Afrikának, vagy alacsony áron eladnák, írja a Le Figaro francia napilap. (V4NA)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább