Külföld

Macron: A Nyugatnak újra kell gondolna Ukrajna támogatását

A nyugati országoknak újra kellene gondolniuk Ukrajna támogatását egy elhúzódó konfliktusra számítva – mondta Emmanuel Macron francia elnök a pozsonyi Globsec biztonsági fórumon – írja az Oroszhírek.hu.

 

„Fel kell készítenünk erre az országaink közvéleményét, és képesnek kell lennünk arra, hogy egy elhúzódó, közepes vagy nagy intenzitású konfliktus esetén is támogassuk Ukrajnát. Ennek érdekében partnereimmel a nyár folyamán felül kell vizsgálnunk és újra kell vizsgálnunk a támogatásunk formáját, és azt, hogy mi szükséges az eredmények eléréséhez” – mondta.

 

Ha az ukrán fegyveres erők kudarcot vallanak egy ellentámadásban, a Nyugat fel fogja mérni, „hogyan kalibráljuk” a katonai segítséget – tette hozzá a francia elnök.

„Minden eszközzel segíteni kell Ukrajnát egy hatékony ellentámadáshoz. Növelnünk kell ezt a támogatást” – sürgette.

Macron szerint egy sikeres ukrán ellentámadás megnyithatja az utat a békéről szóló párbeszédre, és Európának is elő kell készítenie ezt a békét és a hiteles garanciákat Kijev számára.

Az ukrán ellentámadás időzítését többször is tolták és tologatják. Mint orosz szakértők rámutatnak, ez egyrészt az információs háborúnak köszönhető – a közelgő offenzíváról szóló, folyamatos bejelentések célja, hogy Oroszországot bizonytalanságban tartsák –, másrészt pedig annak, hogy a Nyugat gyors és győztes eredményeket követel a kijevi rezsimtől.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább