Külföld

Ma veszi át a Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc

Az ünnepséget 15:50-től a Duna az M5 és a hirado.hu is élőben közvetíti.

A Nobel-hét programjai egész héten folytatódtak Stockholmban, a hivatalos díjátadó gála vasárnap lesz, akkor veheti át az elismerést a svéd királytól a két magyar díjazott, Karikó Katalin és Krausz Ferenc is. Az ünnepséget 15:50-től a Duna az M5 és a hirado.hu is élőben közvetíti – írja a Hír6.

Karikó Katalin az egyike azoknak a kutatóknak, akik elkezdték az mRNS-alapú oltóanyag kifejlesztését. Felfedezése a koronavírus-járványban hozott áttörést, hiszen a technológiájával a lehető leghamarabb elkészíthették a szakemberek a vakcinákat.

A biokémikus erről is beszélt a közönségnek a Karolinska Intézetben.

Bemutatta az mRNS útját egészen 1961-től napjainkig, és a friss eredményeikről is beszámolt.

Az egészségügyben is áttörést hozhat a fizikai Nobel-díjas, Krausz Ferenc felfedezése, az úgynevezett attoszekundumos fényimpulzusok. A tudós az M1-nek adott interjúban azt üzente a magyaroknak, mindent tegyenek meg az egészségük megóvásáért, leginkább a megfelelő életmóddal. Kiemelte: ezért különösen fontos, hogy itthon folytatódhatnak a kutatásai.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább