Belföld

Ma dönthet az Országgyűlés az új államfőről

Kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró – így jellemezte Kocsis Máté a kormánypártok államfőjelöltjét.

A Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádióban azt mondta: a kormánypártok Sulyok Tamásban látják azt az esélyt, hogy jól megtestesítse a nemzet egységét. Az Országgyűlés várhatóan hétfőn fogadja el Novák Katalin államfő lemondását. Ha ugyanazon az ülésen az új elnököt is megválasztják, akkor március 5-től lehet új köztársasági elnöke Magyarországnak.

Csütörtökön jelentette be a Fidesz frakcióvezetője, hogy a kormánypártok Sulyok Tamást javasolják köztársasági elnöknek. Kocsis Máté Balatonalmádiban azt mondta: a Fidesz és a KDNP hétfőn elfogadja Novák Katalin korábbi államfő lemondását és azt tartják helyesnek, ha az Országgyűlés mielőbb megválasztja az új köztársasági elnököt.

A frakcióvezető a Kossuth Rádióban vasárnap már azt mondta: Sulyok Tamás kifogástalan múltú, nagy felkészültségű jogász.

A kormánypártok benne látják azt az esélyt, hogy a nemzet egységét jól megtestesítse.

„Kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró. Bár több ember is szóba kerülhet, ha a köztársasági elnök személyéről gondolkodunk, de őt találtuk a legmegfelelőbbnek. Benne látjuk azt az esélyt, hogy a nemzet egységét jól megtestesítse, és benne látjuk az esélyét, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal vitán felül álljon a következő években” – hangsúlyozta Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője.

„Sulyok Tamás egy független, párton kívüli ember, aki képes lehet a megjeleníteni a nemzet egységét” –  erről már az Alapjogokért Központ vezető elemzője beszélt. Pindroch Tamás szerint Sulyok Tamás közjogi értelemben stabilitást hozhat magával a Sándor Palotába.

„Önkormányzati és európai uniós kampány következik, de mégis egy nyugodt időszak jöhet ebből a szempontból, közjogi értelemben, mert az ország stabil, stabil a vezetése, stabil kétharmados többség van a parlamentben, és egy stabil köztársasági elnök is van az ország élén. Ez mindenkinek jó hír” – mutatott rá Pindroch Tamás az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Az országgyűlés várhatóan hétfőn dönt majd az új államfőről.

Ha a parlament Sulyok Tamást köztársasági elnöknek választja, akkor akár már március 5-től be is töltheti az államfői tisztséget.

Ezzel ő lehet Magyarország 7. megválasztott köztársasági elnöke.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább