Külföld

Lukasenka szerint Ukrajnát nem érdeklik a béketárgyalások

A fehérorosz elnök szerint az Egyesült Államok lehet a háttérben.

 

„Kérdezzék Washingtont” – válaszolta Alexandr Lukasenka az AP azon kérdésére, hogy Ukrajnának miért nem érdeke a béke az orosz (illetve fehérorosz) narratíva szerint.

 

Fehéroroszország elnökének véleménye egybevág az orosz külügyével, miszerint Kijev szándékosan próbálja elhúzni a békefolyamatokat, Moszkva így hiába kezdeményezne tárgyalásokat. Természetesen mindkét ország az Egyesült Államokat látja ennek hátterében.

 

 

„ISMEREM OROSZORSZÁG ÁLLÁSPONTJÁT, ÉS TUDOM, MILYEN JAVASLATOKAT KÍNÁLNAK UKRAJNÁNAK. DE MIÉRT NEM ÉRDEKE UKRAJNÁNAK A BÉKE, AMIKOR HARCI CSELEKMÉNYEK FOLYNAK ÉS EMBEREK HALNAK MEG AZ ORSZÁGBAN? EZT A KÉRDÉST VALÓJÁBAN WASHINGTONNAK KELLENE FELTENNI”

 

– idézte Lukasenkát a TASZSZ orosz hírügynökség.

 

Az elnök ugyanakkor ismét kiemelte, hogy Fehéroroszország nem támogatja, és nem is részese a háborúnak: „Mindent megtettünk és most is mindent megteszünk, hogy ne legyen háború” – mondta.

 

Ukrán részről sokatmondó reakció volt korábban Pavlo Klimkiné, a volt külügyminiszter ugyanis kijelentette, hogy nem hisz a békemegállapodásban, sokkal inkább egy tűzszünetet tart valószínűnek.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább