Külföld

Lukasenka: Közös haderőt állít fel Belarusz és Oroszország

Oroszország és Belarusz közös haderőt állít fel válaszul az ország nyugati határain tapasztalható feszültség elmélyülése miatt. Ezt Alekszandr Lukasenka szögezte le a Reuters szerint.

Lukasenka azt állítja, a regionális haderő felállítását két nappal ezelőtt, vagyis a Kercsi-szorost átívelő hídon történt robbanás után kezdték el. A híd vélelmezett megtámadása Moszkva heves reakcióját váltotta ki. Még szombaton kinevezték a keményvonalas Szergej Szurovikint az ukrajnai hadműveletek élére, hétfőn pedig kiterjedt rakétatámadások érték az ukrán városokat, köztük a hónapok óta először tűz alá vett Kijevet.

Belarusz csapatok eddig hivatalosan nem vettek részt a hadműveletekben, az oroszok viszont felvonulási terepként használhatták az országot a február 24-én indított offenzívájukhoz.

Lukasenka mostani bejelentéséből sem világos, hogy ez a közös haderő hol állomásozik majd és átlépi-e a belarusz-ukrán határt. Ha igen, azzal új szakaszába lépne a háború, amiben Belarusz immár közvetlen hadviselő fél lenne.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább