Külföld

Lukasenka: Ha létezne a Szovjetunió, nem lenne háború

A fehérorosz elnök szerint a konfliktus gyökere abban rejlik, hogy az Egyesült Államok bármit megtehet, amit csak akar.
„Nagyon sok konfliktusra nem került volna sor, ha a Szovjetunió nem bomlott volna fel. A Szovjetunió összeomlása egy tragédia volt” – hangsúlyozta a belarusz elnök szombaton.

A Tass orosz hírportálra hivatkozva az Index azt írja: Lukasenka szerint a mostani konfliktus gyökere abban rejlik, hogy megszűnt a hidegháború bipoláris világrendje, és ezért az Egyesült Államok bármit megtehet, amit csak akar.

„A Nyugat taszította őket a háborúba” – fogalmazott az ukránokról beszélve a belarusz elnök, hozzátéve: szerinte Joe Bidennek kellene felhívnia Vlagyimir Putyint ahhoz, hogy a háború véget érjen. Lukasenka ezenkívül azt állította, hogy ő szívesen küldött volna határőröket a Donbaszba, hogy fenntartsák a rendet, de az ukránok ezt elutasították.

„Én mindent megtettem azért, hogy megakadályozzam a háborút, és fenntartsam a békét” – mondta a belarusz elnök, akinek az országából támadva nyomultak Kijevig az orosz csapatok.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább