Külföld

Lövöldözés volt egy osloi melegbárban, lefújták a Pride-ot, két halott

Ketten meghaltak, tizennégyen pedig megsérültek – többen súlyosan –, amikor lövöldözés tört ki a norvég főváros Oslóban péntek este egy szórakozóhelyen, majd a lövöldözés a környező utcákon is folytatódott.

A BBC cikke szerint hajnali egykor összesen három különböző helyen lőttek, köztük egy melegbárban, illetve egy jazzklub mellett. A hatóságok egy gyanúsítottat le is tartóztattak, illetve legfoglaltak két fegyvert. A rendőrség szerint a letartóztatott személy az egyedüli lövöldöző, a motivációjára ugyanakkor még nem derült fény. A Reuters arról ír az NRK állami médiára hivatkozva, hogy a gyanúsított ismert volt a hatóságok számára, és hogy nem működik együtt a rendőrséggel.

„Láttam, hogy egy férfi megérkezik egy táskával, felkap egy fegyvert, majd lövöldözni kezd” – mondta Olav Roenneberg újságíró, az NRK állami csatorna munkatársa. Más szemtanúk repülő üvegdarab miatti sérülésekről számoltak be.

Egy nő a Verdens Gang című újságnak elmondta, hogy a fegyveres láthatóan célzott lövéseket adott le, nem vaktában tüzelt. „Amikor felfogtam, hogy komoly a dolog, rohantam. Egy vérbe borult férfi feküdt mozdulatlanul a padlón” – mondta az asszony. Egy másik férfi azt mondta az újságnak, hogy sok embert látott a földön fejsérülésekkel.

Oslóban szombaton tartották volna az éves Pride-felvonulást, ám a hajnali lövöldözés után azt közölték a szervezők, hogy nem tartják meg az eseményt. Emilie Enger Mehl norvég igazságügyi miniszter azt mondta, hogy az incidens megrázta az országot. „Norvégia a bizalom közössége, ahol mindenkinek biztonságban kellene éreznie magát szombat este a szabadban” – mondta az NRK szerint.

Sajtóhírek szerint az elkövető egy iráni migráns volt. (telex/nrk/bbc)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább