Belföld Gazdaság

LMP 2019-ben: át kell állni az elektromos autógyártásra

Emlékeztetőül: A világban elektromosautó-forradalom zajlik, amiből Magyarországnak és Európának sem szabad kimaradnia

– mondta 2019-ben az LMP európai parlamenti választási listavezetője, aki ennek érdekében radikális lépéseket szorgalmaz.

Vágó Gábor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: Norvégiához és Pekinghez hasonlóan el kell érni, hogy 2030-tól már Magyarország útjain is csak elektromos vagy hibrid hajtású járművek közlekedhessenek. Erre azért is szükség van, mert a jelenleg születendő gyermekek várható élettartamát három évvel rövidíti a légszennyezettség – mondta.

Az LMP a cél elérése érdekében egy úgynevezett elektromos átállási alapot hozna létre, ehhez azokat adóztatná meg, akik szén-dioxidot kibocsátó autót használnak. Ebből a forrásból állítanák át a városok közösségi közlekedését elektromos hajtásúvá, de országos szintű töltőhálózatot is kiépítenének belőle. A legfontosabbnak azonban a kutatás támogatását nevezte Vágó Gábor, szerinte ugyanis így érhető el, hogy a jelenleg még igen drága elektromos autók megfelelő támogatás mellett már ne luxus-, hanem mindenki számára elérhető termékek legyenek.

Az LMP akkor még külön kiemelte, hogy rendkívül fontos a magyarországi autógyártást átállítani elektromos autógyártássá. 

Az LMP szerint, ha az autógyártás átállása nem történik meg, akkor „tíz év múlva Kínából vesszük az autókat, ami jelentősen visszavetné a magyar gazdaságot” – hangsúlyozta Vágó Gábor.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább