Kiemelt Külföld

LMBTQ múzeum nyílik New Yorkban

olvasási idő:1 perc, 9 másodperc

Hiánypótló…

New York City – az ikonikus Stonewall-lázadás otthona, amely “elindította a melegek felszabadításának és egyenlőségének” globális mozgalmát – új nemzeti múzeumot nyit, amely LMBTQ történetek elmesélésének, az egyenlőség felé vezető út kulcsmomentumainak dokumentálására és a büszkeség ösztönzésének szenteli magát- számol be a hírről egy new yorki magazin.

Az amerikai LMBTQ-múzeum “egy olyan világot képzel el, amelyben minden ember a felszabadulásért dolgozik és megtapasztalja annak örömét” – olvasható a múzeum honlapján.

A múzeum várhatóan 2024-ben nyitja meg kapuit, de a virtuális tárlat már megkezdődött.

Az amerikai LMBTQ-múzeumnak végül az 1804-ben megnyitott New York-i Történelmi Társaság bővítése ad majd otthont, amely New York város legrégebbi múzeuma. Addig is az LMBTQ-közösség történeteit rendezvényeken és a New York Historical Society két galériáján keresztül mesélik majd el.

Számos oktatási program is készül.

Az Amerikai LMBTQ+ Múzeum tervei 2017-ben kezdtek összeállni. Az azóta eltelt időben a szervezők 3200 LMBTQ+ embert kérdeztek meg az Egyesült Államokban, hogy a múzeum létrehozásához információkat szolgáltassanak. A megkérdezettek sokszínű csoportjában akadémikusok, aktivisták, szociális szolgáltatók és több mint 144 LMBTQ+ New York-i lakos volt mind az öt kerületből..

A múzeum az első olyan nagy múzeum New Yorkban, amely széles körben az LMBTQ történelemre, kultúrára és identitásra összpontosít.

“Ahogy a Stonewall-generáció és az utánuk következő generáció továbbhalad, ezt a történelmet elérhetővé kell tennünk az aktivisták következő generációja számára” – mondta Richard Burns a múzeum egyik igazgatója.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább