Kiemelt Külföld

LMBTQ-aktivistákat vertek meg a boszniai Szerb Köztársaságban

A szervezők lefújtak minden pride eseményt…

A bosznia-hercegovinai pride szervezet (BiH Pride) március 18-ra két rendezvényt tervezett a boszniai Szerb Köztársaság fővárosban, Banja Lukában. Azonban még a zárt térben tartott filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés is túl sok volt a helyieknek, és miután napokig tiltakoztak ellene, a rendőrség végül betiltotta az eseményt arra hivatkozva, hogy nem tudnák biztosítani a rendezvényt.

A boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke, Milorad Dodik már a március 16-i sajtótájékoztatóján közölte, elvárja a hatóságoktól, hogy az LMBTQ-val foglakozó rendezvényeket akadályozzák meg, függetlenül attól, hogy hol rendezik azokat. A miniszterelnök kijelentette, hogy nemcsak a közterületen, de a zárt térben tartott események is „sokakat zavarnak”, és ő különben is ellenzi. Rajta kívül több jobboldali szervezet is követelte az esemény betiltását, majd a város főterén a BiH Pride rendezvénye elleni hatalmas molinók jelentek meg.

Mirza Halilčević, a BiH Pride munkatársa a Szabad Európa Rádiónak elmondta, csalódott a rendőrség döntése miatt. “Ha olyan társadalomban élünk, ahol nyilvánvalóan rendőrségi kordonra van szükség egy ilyen esemény biztosításához, akkor az a kérdés, hogyan is várjuk el az LMBTQ emberektől, hogy a mindennapjaikat éljék Banja Lukában és a boszniai Szerb Köztársaságban.”

A szervezők hiába fújták le a rendezvényt, amit a rendőrség már egyébként is betiltott, március 18-án este ismeretlenek törtek be a Transparency International irodájába, ahol bántalmazták az ott tartózkodó LMBTQ-aktivistákat.

A Sarajevo Times beszámolója szerint a támadás után három személyt szállítottak kórházba. Az újságíró Vania Stokić szerint a rendőrség egyszerűen hagyta, hogy ez a támadás megtörténhessen – állítása szerint a rendőség a helyszínen volt, és nem akadályozták meg, hogy a szélsőségesek betörjenek az épületbe.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább