Külföld

Liverpooli robbantás: autójába zárta az öngyilkos merénylőt a hős taxisofőr

A taxis képes volt megőrizni a hidegvérét, amikor rájött, hogy egy öngyilkos merénylő az utasa. Ezzel rengeteg ártatlan ember életét mentette meg.

Az elmúlt éjszaka három terroristagyanús férfit vett őrizetbe a brit rendőrség, miután vasárnap késő délután egy liverpooli kórház előtt felrobbant egy személyautó.- írja a ripost. A kocsi férfi utasa meghalt, a sofőr pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Az ügy részleteiről egyelőre keveset tudni, de a Daily Mail információi szerint a robbanásban érintett jármű egy taxi volt, melynek a sofőrje észlelte, hogy utasa egy öngyilkos merénylő, akit bezárt a járműbe, mielőtt az tűzgolyóvá változott volna.

A Daily Mail úgy tudja, hogy a hős taxisofőr, David Perry vasárnap délelőtt fél 11 magasságában vette fel a gyanús utasát, aki először azt kérte, hogy menjenek a liverpooli anglikán katedrálishoz, ahol épp a fegyverszünet napja (Poppy Day) alkalmából tartottak városi megemlékezést 1200 katona, veterán és az elesettek családtagjainak részvételével. A merénylő vélhetően itt akarta működésbe hozni a testére erősített pokolgépet, ám az útlezárások miatt nem tudtak közel kerülni a helyszínhez. Ettől az utas feszültté vált, és azt kérte, hogy menjenek inkább a városközpontba, de amikor elhaladtak a Liverpooli Női Kórház mellett, azt mondta, hogy álljanak meg ott.

A kétgyermekes taxisofőr egyik barátja elmondta: „Perry észrevette, hogy a férfinak valamilyen lámpa volt a testére erősítve, és azzal babrált az út alatt, ami egyáltalán nem tűnt neki normálisnak. Ezért úgy döntött, hogy megállás után bezárja a kocsiba, ő pedig elmenekül.”

Szemtanúk elmondása szerint a sofőr egy hirtelen mozdulattal „kiugrott” az autóból, mielőtt az felrobbant volna. Csodával határos módon Perry, aki a detonáció pillanatára már biztonságos távolságba került a kocsijától, csak kisebb vágásokat és zúzódásokat szenvedett, valamint megsérült a dobhártyája. Állapota stabil, de kórházi ellátásra szorul.

A liverpooli rendőrség nem nyilvánította terrorcselekménynek az incidenst, de a vizsgálatot a hasonló esetekben bevett gyakorlatnak megfelelően a terrorelhárításra szakosodott országos rendőri szolgálat irányítja, amely órákkal ezelőtt bejelentette: őrizetbe vettek egy 29, egy 26 és egy 21 éves férfit az incidenssel összefüggésben.

Liverpool polgármestere, Joanne Anderson nyugtalanítónak és felkavarónak nevezte a történteket, egyúttal köszönetet mondott a mentőszolgálatoknak a gyors reagálásért.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább