Külföld

Litvánia mégsem ad Ukrajnának NASAMS légvédelmi rendszert

A litván védelmi miniszter, Arvydas Anusauskas megjegyezte, hogy országa egyelőre nem adja át a NASAMS légvédelmi rendszert Ukrajnának, helyette lőszert biztosít a PzH 2000 tarackhoz

– közölte a kárpátaljai Kárpát Hír.

A rakéta lezuhanásával járó lengyelországi incidens után Litvánia úgy döntött, hogy megerősíti saját légvédelmét. Ezért Vilnius felgyorsítja a légvédelmi felszerelések beszerzését, és nem adja át a NASAMS komplexumot Ukrajnának.

“A LÉGVÉDELEMRŐL EL KELL MONDANUNK, EZ JEELENLEG NAGYON AKTUÁLIS KÉRDÉS A RÉGIÓ SZÁMÁRA, EZÉRT ÚGY DÖNTÖTTÜNK, HOGY FEL KELL GYORSÍTANI EGY TOVÁBBI KÖZEPES HATÓTÁVOLSÁGÚ LÉGVÉDELMI RENDSZER BESZERZÉSÉT. TERVEINKBEN VOLT, CSAK SOKKAL KÉSŐBB”

– mondta Anusauskas.

A litván védelmi minisztérium vezetője szerint országa továbbra is katonai segítséget és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának. A jövőbeli szállítások részleteit azonban nem árulta el. Anushauskas szerint az ukrán hadsereg a német Panzerhaubitze 2000-hez kap lövedékeket Litvániától.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább