Külföld

Levetítette az Othellót, amiben egy fehér játszik feketét, kirúgták az egyetemi tanárt

olvasási idő:50 másodperc

Igazi megbánás sem volt…

Hogy történhetett meg ilyen egy olyan helyen, amelynek biztonságos közegnek (safe space) kéne lennie?! – fakadt ki a Michigani Egyetem hallgatója arra reagálva, hogy oktatója egy órán levetítette William Shakespeare Othello című művén nyugvó, azonos nevet viselő filmet 1965-ből Laurence Olivier színészlegenda főszereplésével.

A PROBLÉMA CSAK AZ VOLT, HOGY OLIVIER A FILMBEN OTHELLÓT JÁTSZA, AMIHEZ FEKETÉRE MÁZOLTÁK, ÍGY AZ ÚGYNEVEZETT BLACKFACE GYAKORLATÁT ELEVENÍTETTE MEG A FILMVÁSZNON -folytatja az index.

Ezt pedig úgy tűnik, nem értékelték a hallgatók, történelmi kontextus ide vagy oda.

A filmet az elismert Bright Sheng zeneprofesszor, zeneszerző és karmester vetítette le, ami annyira kiverte a biztosítékot, hogy a kínai-amerikai oktató kétszer is bocsánatot kért: először a diákjaitól, utána az egész zenei tanszéktől. Mindhiába.

A Michigan Daily napilapnak nyilatkozó hallgatók szerint eléggé gáz volt, hogy bár Sheng elismerte, a film faji szempontból érzéketlen manapság, második bocsánatkérésében felsorolta az összes afro-amerikait, akivel munkaviszonyba került. A megilletődött diákok szerint ezzel a kínai származású professzor csak magát mentegette, nem tanúsított igazi megbánást.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább