Belföld

Letiltanák a Thália Színház darabját, mert fehér színész játszik egy fekete karaktert

Ez politikailag nem korrekt…

Le akarja tiltani a szerző a Thália Színházban játszott A nagy kézrablás című darabot, írja az Index. Az Oscar-díjas író-rendező, Martin McDonagh ügynöksége azt írta a színháznak, hogy feketére festett fehér színész nem játszhatja a darab fekete karakterét, Tobyt.

A nagy kézrablást először 2016-ban mutatták be Kálomista Gábor színházában, és bár akkor is feketére festették az afroamerikai Tobyt játszó színészt, akkor ez nem okozott problémát a szerzőnek. Holott a feketére maszkírozás, azaz a blackface jelensége már akkor sem számított politikailag korrekt dolognak az Egyesült Államokban.

2020-ban aztán valódi fordulat állt be a jelenséggel kapcsolatban, amikor George Floyd halála után erőre kapott a Black Lives Matter mozgalom. Mind a színházakban, mind a filmekben és a tévéműsorokban is abszolút tabu lett a blackface alkalmazása – olyannyira, hogy több streamingszolgáltató is kivett a kínálatából olyan sorozatrészeket, ahol a fehér színészek feketére festve játszottak színesbőrű karaktert.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább