Külföld

Lengyelország védelmi jellegű töltényekkel látja el Ukrajnát

A lengyel kormánypárt szerint valódi veszély áll fenn azzal kapcsolatban, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát. Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke hétfői sajtóértekezletén közölte, döntés született arról, hogy Lengyelország több tízezer védelmi jellegű töltényt szállít Ukrajnának.
Ukrajna politikai és anyagi támogatása – akár humanitárius, akár katonai értelemben – azon nemzetközi és belpolitikai egyeztetések tárgya volt, amelyeket Andrzej Duda elnök az utóbbi időben az orosz-ukrán feszültség kapcsán folytatott – idézte fel a varsói államfői hivatal kötelékében működő BBN-t vezető Soloch.

Közölte: döntés született arról, hogy Lengyelország védelmi jellegű, azaz a védelemhez, nem pedig a támadáshoz felhasználható – töltényeket ad át az ukrán félnek.

“Az államfő hozzájárulásával született döntés végrehajtásán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter dolgozik, a témát a későbbiekben az általa irányított tárca ismerteti részletesen” – tette hozzá Soloch.

A szállítmány pontos jellegéről és időpontjáról nem árult el konkrétumokat, aláhúzva: a végrehajtás Kijev döntésén is múlik, Varsó részéről ez minden pillanatban lehetséges. Újságírói kérdésre Soloch kifejtette: Varsó több tízezer tölténydarabot ajánlott fel Kijevnek. Mint mondta: légvédelmi töltényekről is szó van.

“Lengyelország humanitárius segítséget is nyújthat Ukrajnának” – mondta el Soloch.

Ebben az összefüggésben egészségügyi támogatást említett, valamint olyan eszközök szállítását, amelyek az Ukrajnán belüli evakuáció esetén lennének felhasználhatók.

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság szóvivője, Radoslaw Fogiel hétfőn a közszolgálati rádióban úgy értékelte: valódi veszélye áll fenn annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Megerősítette: a helyzetről kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Kijevben tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

Forrás: MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább