Kiemelt

Lengyelország továbbra is nyomás alatt

A migránsok délelőtti visszavonulása után újabb tábor keletkezett a Kuznica határátkelőnél, és a külföldiek megközelítik a határt a keddi ostrom helyszínén – közölte szerda este a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn. Hozzátette: pszichológiai harc zajlik a határon, és olyan felvételeket mutatott be, amelyeken egy fotóriporter a kerítéshez hozott gyermekeket fényképez. Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter azt mondta egy szerda reggeli interjúban, hogy a határon fennálló helyzet nem fog egyhamar megoldódni.

 

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő helytelenítette, hogy Angela Merkel német kancellár Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Emmanuel Macron francia elnök pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt a kialakult helyzetről. A szóvivő szerint ez Lukasenka elnökként való elismerését jelenti.

Tegnap Minszkben bejelentették, Lukasenka megegyezett Merkellel arról, hogy fehérorosz tisztségviselők tárgyalni fognak az Európai Unióval.

Csütörtökön indul el az első repülőjárat, amellyel mintegy 300 fő iraki migránst szállítanak haza Fehéroroszországból– jelentette ki Madzsid al-Kilani moszkvai iraki konzul.

Az Európai Bizottság 700 ezer eurós humanitárius támogatást nyújt a fehérorosz határon rekedt migránsoknak – közölte
a brüsszeli testület szerdán. Elsőként 200 ezer eurót a Vöröskereszt és Vörös Félhold szervezetek Nemzetközi Szövetségének utalt át.

A bizottság a további 500 ezer eurós finanszírozás felhasználásáról az unió humanitárius partnerszervezeteivel tárgyalt.

(Magyarhírlap)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább