Külföld

Lengyelország fellebbez a szénbánya miatti uniós pénzmegvonás ellen

A varsói kormány fellebbezést nyújt be az Európai Bizottság (EB) döntése ellen, hogy a Lengyelországnak járó uniós forrásokból kell levonni a Turów bánya ügyében Varsóra kiszabott bírságot – közölte kedden Piotr Müller kormányszóvivő.

Müller az EB szóvivőjének aznapi bejelentésére reagált, miszerint az Európai Unió Bírósága által kiszabott bírságot a Lengyelországnak járó uniós forrásokból vonják le.

A Turów bánya ügyében a lengyel kormánynak kötelessége volt, hogy biztosítsa az ország energiabiztonságát – húzta alá Müller a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

A varsói kormány álláspontját Piotr Müller azokkal a „geopolitikai fenyegetésekkel” összefüggésben is rendkívül fontosnak nevezte, amelyek Oroszország részéről érik a közép- és kelet-európai térséget.

Hangsúlyozta:

az EU Bírósága által tavaly Turów ügyében hozott, a bírság kifizetését elrendelő döntés jogilag és a tényeket is tekintve alaptalan, túlmutat az uniós alapszerződéseken, és sérti az azokban rögzített, energiabiztonságot szavatoló előírásokat.

Didier Reynders az EB jogállamiságért felelős biztosa azonban a döntés fenntartása mellett foglalt állást, mert, mint mondta, ha a Bizottság nem így tesz, „többé senki sem fogja befizetni a bírságokat”.

Müller közölte: Varsó minden lehetséges jogi eszközt felhasználva fellebbezni fog az Európai Bizottság levonást illető döntése ellen. „Annál is inkább, mert a lengyel és a cseh kormány már megállapodott” – utalt a két országnak a bánya ügyében múlt héten született egyezségére, melynek értelmében Prága vissza is vonta az EU Bíróságától a Varsó elleni keresetet.

Az uniós bíróság szeptemberben hozott ítélete napi 500 ezer euró, az EB-nek kifizetendő pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot, amiért nem szüntette be a lignitkitermelést a cseh-lengyel határ mellett fekvő Turów bányában. A pénzbüntetést Lengyelországnak az ítélet kézhezvételének napjától kellett volna fizetnie egészen addig, amíg nem tartja magát a bíróság alelnökének tavaly május 21-én közzétett, a bányászatot megtiltó határozatához.

A múlt heti lengyel-cseh megállapodás értelmében viszont a bánya tovább működhet, Varsó pedig 45 millió eurós kártérítést folyósított a cseheknek.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a megállapodás aláírása után már jelezte, hogy Varsó fellebbez az uniós szerveknél a kiszabott bírság ellen.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább