Külföld

Lengyelország az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányok elosztóközpontjává vált

A Lengyelország délkeleti részén található város, Rzeszów nemzetközi repülőtere vált az európai országok és az USA által Ukrajnába küldött fegyverek és katonai felszerelések elosztóközpontjává.

Az ukrajnai Lviv városától mindössze 170 kilométerre fekvő repülőteret egyelőre elzárták a civil lakosság elől a folyamatosan érkező külföldi felségjelű katonai teherszállítógépek miatt.

Daniel Szeligowski, a nemzetközi kapcsolatok lengyel intézetének (PISM) kutatója elmondta, hogy a NATO tagországok által küldött katonai felszereléseket közúton szállítják tovább a nyugat-ukrán határvidékre, ahol az ukrán hadsereg veszi át azokat, majd viszi tovább az országba.

Bartosz Rydlinski, a politikai tudományok intézetének lengyel professzora kifejtette, hogy a fegyverszállítmányok álcázva, a legnagyobb diszkrécióval közlekednek a lengyel közutakon.

Az orosz honvédelem által könnyen beazonosítható katonai járművek, konvojok vagy megrakott tehervonatok helyett Lengyelország egymástól függetlenül közlekedő civil járműveken szállítja a katonai rakományt Ukrajnába.

Ez ugyan elvileg megnehezíti az orosz hírszerzés dolgát, azonban éppen ez az egyik oka annak is, hogy az oroszok a civil járműveket most már ugyanúgy lövik rakétákkal, mintha az ellenséges katonai jármű lenne – magyarázta a civil célpontok elleni támadások egyik okát Rydlinski.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább