Belföld Kiemelt Külföld

Lengyel miniszterelnök: Ha Németországra hallgatunk, Oroszország totális győzelmet arat

A lengyel kormányfő szerint az Európai Unión belül az egyes államok egyenlősége deklaratív jellegű. Mateusz Morawiecki úgy véli, a politikai gyakorlat azt mutatja, hogy mindenekelőtt Németország és Franciaország hangja számít és egyre többen szeretnék, ha az egyhangúság elve helyett a többség akarata érvényesülne az Unión belül. Kiemelte azonban, hogy ez ahhoz vezetne, hogy az „erősebbek és nagyobbak uralkodnának a gyengébbek és a kisebbek felett”.

A lengyel elnök szerint az ukrajnai háború lerántotta a leplet Oroszországról, ugyanis ma mindenki kénytelen szembesülni azzal, hogy Oroszországban újjáéledt a nacionalizmus, a gyarmatosítás és a totalitarizmus. Ugyanakkor kiemeli, hogy a két ország közötti konfliktus az Európával kapcsolatos igazságot is felfedte.

Mateusz Morawiecki úgy véli, az európai országok „nem hallották az igazság hangját”, amelyen Lengyelország szólt hozzájuk. Kiemeli: „Lech Kaczyński lengyel elnöknek igaza volt, amikor évekkel ezelőtt azt mondta, hogy Oroszország nem áll meg Grúziánál”.

A lengyel kormányfő a Mandinernek írt cikkében úgy fogalmazott, „az EU-n belül az egyes államok egyenlősége deklaratív jellegű”, hozzátéve:

“A politikai gyakorlat azt mutatja, hogy mindenekelőtt Németország és Franciaország hangja számít. Tehát egy formális demokráciával és egy tényleges oligarchiával állunk szemben, ahol a hatalmat a legerősebbek birtokolják. Ráadásul a legerősebbek hibákat követnek el, és képtelenek elfogadni a külső kritikát.”

Szerinte az egyetlen, ami megvédi az EU-t a „többség zsarnokságától, az egyhangúság elve”. Ennek ellenére úgy gondolja, gyakran frusztráló kompromisszumot keresni a sokszor ellentétes érdekekkel rendelkező 27 országon belül.

Ha a németek hangjára hallgatott volna az EU

Kiemelte: ha Európa követte volna a németek hangját, akkor szinte visszafordíthatatlan lenne Európa függősége az orosz gáztól. Valamint ha elfogadták volna a tavaly júniusában tartandó EU-Oroszország csúcsra vonatkozó javaslatot, akkor Putyint teljes jogú partnerként ismerik el és feloldják a vele szemben 2014 óta kiszabott szankciókat – folytatta, hozzátéve: ha az Unió elfogadta volna 2015-ben a migránsok elosztására vonatkozó javaslatot, akkor ma a nemzetközi politika tárgyává, nem pedig alanyává válnánk. Végül pedig úgy fogalmaz:

HA EURÓPA OLYAN MÉRTÉKBEN KÜLDÖTT VOLNA FEGYVEREKET UKRAJNÁNAK, MINT NÉMETORSZÁG, AKKOR A HÁBORÚ „OROSZORSZÁG TOTÁLIS GYŐZELMÉVEL ÉRT VOLNA VÉGET”.

Ezért Morawiecki aláhúzta, itt az ideje, hogy Európa alapos lelkiismeretvizsgálatot tartson, mert számos országnak a legfontosabb érték az olcsó orosz gáz volt.

Az EU nem véd meg bennünket

A lengyel elnök továbbá arról is írt, hogy

“az EU-nak egyre nagyobb gondot okoz valamennyi tagállam szabadságának és egyenlőségének tiszteletben tartása,”

hozzátéve, hogy egyre gyakrabban hangoztatják, hogy nem egyhangúlag, hanem a többségnek kellene döntenie, de ez a lengyel elnök szerint ahhoz vezetne, hogy az „erősebbek és nagyobbak uralkodnának a gyengébbek és a kisebbek felett”. A közös valuta bevezetéséről pedig azt tartja, csak rivalizálást okozna az országok között.

“Mondjuk ki nyíltan: az Európai Unió rendje nem véd meg bennünket kellőképpen az idegen imperializmussal szemben. Épp ellenkezőleg: az uniós intézmények és gyakorlatok, amelyek maguk sem mentesek a gyengék uralma feletti kísértéstől, nyitottak maradnak az orosz imperializmus beszivárgása előtt”

– írta az elnök, aki ezért arra szólítja fel a Európa vezetőit, hogy „legyen bátorságuk a jelen kornak megfelelő fogalmakban gondolkodni”, mert Oroszországot legyőzhetőnek tekinti, és ez csak a következetességen és az elszántságon múlik. Hangsúlyozza: ezért „támogatni kell Ukrajnát, hogy visszaszerezze elvesztett területeit”, valamint „az EU-n belül is le kell győzni az imperializmus fenyegetését”. 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább