Belföld Gazdaság

Lendületet vett a fordulat, tovább nőtt a fizetések vásárlóereje

Múlt év novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 427 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,1, a nettó átlagkereset 14, a reálkereset pedig 5,7 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 7,9 százalékos emelkedése mellett – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal.

– Egy év alatt közel 77 ezer forinttal emelkedtek a fizetések. Az infláció sikeres kormányzati visszaszorításának köszönhetően szeptembertől újra növekedésnek indultak a reálbérek, azaz egyre többet ér a családok jövedelme – nyilatkozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Jelezte: a reálbérek emelkedése további kettő százalékponttal gyorsult az októberi 3,7 százalékos bővülést követően.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már háromszor több fizetést visz haza, miközben 2010-hez képest egymillióval dolgoznak többen, a regisztrált álláskeresők száma pedig történelmi mélypontra süllyedt Magyarországon.

A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány célja, hogy a 15–64 év közöttiek aktivitási rátája a jelenlegi 78-ról 85 százalékra növekedjen, amelyet a bérek emelkedése mellett a kormány új, célzott munkaerőpiaci programja fog támogatni. A reálbérek és az aktivitás emelkedése együttesen hozzájárul a fogyasztás helyreállításához, így a négyszázalékos, dinamikus gazdasági növekedés eléréséhez.

Múlt év december 1-től a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum tíz százalékkal emelkedett, így az infláció visszaszorításának köszönhetően a reálbérek növekedése a 2023. decemberi adatokban még látványosabb lehet, és ez 2024-ben is tovább folytatódhat – tette hozzá Czomba Sándor.

Forrás: Magyar Nemzet,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább