Belföld

Lemondjon-e Márki-Zay Péter a polgármesterségről a kampány miatt?

Lemondjon Márki-Zay Péter a polgármesterségről a kampány miatt?

A vásárhelyi Fidesz kezdeményezte, hogy Márki-Zay Péter mondjon le a polgármesteri tisztségéről, adja át a város vezetését ideiglenesen – az általa utódként megnevezett – Szabó János alpolgármesternek, és írjanak ki időközi polgármester-választást 2022 áprilisára. 

A kormánypárt helyi szervezete szerint “Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely helyett az országos politikát választotta, mi ezt tiszteletben tartjuk, és jó egészséget kívánunk neki a további küzdelmeihez. Nem lehet azonban, hogy a városnak újabb fél évig ne legyen polgármestere, a lemondással elkerülhetővé válik, hogy Hódmezővásárhely továbbra is Márki-Zay Péter és az országos politika túsza legyen. …A lemondás korrekt és tisztességes lépés, ami a város érdekeit szolgálja. Lázár János is így tett, amikor 10 évvel ezelőtt az országos politika első vonalába lépett.”

Lázár három lovat is megült

Ami a hivatkozást illeti, Lázár Jánost először 2002 tavaszán választották meg a térség országgyűlési képviselőjének, az év őszén pedig Vásárhely polgármesterének. Utána két – a 2006-os és 2010-es – országgyűlési választás kampányát csinálta végig városvezetőként, 2010 májusában az országgyűlési Fidesz-frakció vezetőjének választották meg, amely megbízatást 2 évig látta el.

2012. június 2-án államtitkárnak nevezték ki az akkori vásárhelyi polgármestert – a május végén megrendezett ünnepélyes közgyűlésen Orbán Viktor személyesen kérte ki a várostól Lázár Jánost, hogy államtitkár lehessen belőle a Miniszterelnökségen. Június 18-án arról számolt be az Origo, hogy a városvezető még nem mondott el a polgármesteri posztról – erre a törvény szerint a kinevezéstől számítva 30 napja volt. Lázár János ki is várta a rendelkezésre álló időt: végül 2012 július elsején nyújtotta be írásbeli nyilatkozatát arról, hogy lemond az önkormányzatnál betöltött tisztségéről.

Márki-Zay Pétert tegnap este az ATV Egyenes beszéd című műsorában is megkérdezték arról, el tudja-e a látni egyszerre a miniszterelnök-jelölti és a polgármesteri feladatokat. A kormányfői tisztségért versengő politikus erre azt mondta: “természetesen”, e tekintetben nagy példaképe Lázár János, aki két, sőt három pozícióban, polgármesterként, országgyűlési képviselőként és államtitkárként is dolgozott egy időben.

Forrás: hódpress

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább