Belföld

Legyártották az első csúcsmodern páncélost Zalaegerszegen

Zalaegerszegen, bemutatták az első hazai Hiúz gyalogsági harcjárművet.

A high tech katonai jármű a magyar honvédség képességeit erősíti.

A világon is meghatározó hadiipari gyártócég, a Rheinmetall ugyanis az első magyar Hiúzát készítette el. Ez pedig hazai szempontból nemcsak azért jelentős, mert  itthon, a zalaegerszegi gyárban alkották meg a járművet,  hanem azért is, mert a magyar honvédséghez kerül, és Magyarország katonai képességeit javítja majd. Hogy az átadásra pontosan mikor kerülhet sor, az nem derült ki a Rheinmetall közelményéből, de azt megjegyezték, hogy már tart az üzembe helyezés, és terv szerint valamikor 2024 közepén veheti használatba a magyar haderő.

A magyar állam még 2020. augusztus 16-án írta alá a világszinten is meghatározó német hadiipari céggel, a Rheinmetall-lal a Lynx gyalogsági harcjárművek hazai gyártásáról szóló szerződést.

A mintegy kétmilliárd eurós, közel 800 milliárd forintos program keretében 218 darab Lynx gyalogsági harcjárművel szerelik fel a magyar honvédséget.

Ebből 172 darabot Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárt le. Az első gyártási szakaszban 46 darab gyalogsági páncélos készül el Németországban. Ezek közül az első járművet 2022 októberében szállították le.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább