Külföld

Legalizálnák a vallási diszkriminációt Ausztráliában

Ausztráliában új törvényjavaslatot terjesztettek elő ami legalizálná a diszkriminációt- a vallásos emberek védelmében a “kultúra-törlésével” szemben.

Csütörtökön (november 25-én) Scott Morrison ausztrál miniszterelnök benyújtotta a vallási diszkriminációról szóló törvényjavaslatot, amely – mint mondta – lehetővé teszi, hogy a hit alapú szervezetek, például az egyházak, iskolák és bizonyos munkahelyek felülbírálják a diszkriminációellenes törvényeket, mindaddig míg  “hitvallásuk, meggyőződésük” nem “fenyeget, félemlít, zaklat vagy becsmérel egy személyt vagy csoportot”.

Az LMBTQ-ellenesés pünkösdi keresztény miniszterelnök , miközben a törvényjavaslatot bemutatta az ausztrál parlament alsóházában, azt mondta: “A különböző vallási hagyományokhoz tartozó emberek közül sokan aggódnak amiatt, hogy az ausztrál életben nincs vallási védelem a “cancel-kultúra” eluralkodásával szemben.

“Az embereket nem szabad tiltani, üldözni vagy becsmérelni azért, mert a hitük különbözik valaki másétól.”

“Az ausztráloknak nem kellene aggódniuk attól félve, hogy megsértenek egy névtelen személyt a Twitteren, illetve áthágják a politikai vagy társadalmi korszellemet.”

A valóságban a törvényjavaslat lehetővé tenné a vallásos ausztrálok számára, hogy legálisan diszkriminálják a kisebbségeket, köztük az LMBTQ embereket és a fogyatékkal élőket – figyelmeztettek az jogvédők.

Az ausztrál Emberi Jogi Központ közleményében kifejtette, hogy “lehetővé tenné, hogy az emberek lealacsonyító, sértő és ártalmas kijelentéseket tegyenek, felülírva a szövetségi, állami és területi diszkriminációellenes törvényeket, ezzel megtagadva az áldozatoktól az igazságszolgáltatás lehetőségét”, valamint “példátlan engedélyt adna a vallási szerveknek, köztük iskoláknak és jótékonysági szervezeteknek, hogy  diszkriminálják a más vallású vagy hit nélküli embereket”.

Adrianne Walters, a központ jogi igazgatója nyilatkozatában elmondta: “Törvényeinknek meg kell védeniük a vallásos és nem vallásos embereket a megkülönböztetéstől, anélkül, hogy a vallási szervezeteknek új engedélyt adnának másokkal szembeni megkülönböztetésre. A nőknek, az LMBT+ közösségeknek, a fogyatékkal élőknek, az iskolai tanulóknak és a hívő embereknek nem kell félniük a tisztességtelen bánásmódtól és a károktól.

“Legális lenne, hogy egy egészségügyi dolgozó azt mondja egy HIV-fertőzöttnek, hogy az AIDS Isten büntetése, vagy egy fogyatékossággal élő embernek, hogy a fogyatékosságát az ördög okozza.”

A törvényjavaslatról várhatóan jövőre szavaz az ausztrál szenátus.
A vallási diszkrimináció miután Ausztrália 2017-ben legalizálta az azonos neműek házasságát, beszédtéma a konzervatívok körében.

Akkoriban a konzervatívok még vizsgálatot is indítottak arról, hogy a házassági egyenlőség korlátozná-e a vallási csoportok véleménynyilvánítási szabadságát.

A vita fellángolt, amikor 2019-ben Israel Folau rögbijátékost kirúgták az új-dél-walesi Waratahs rögbi csapatból és az ausztrál válogatottból, mert homofób megjegyzéseket tett, többek között azt, hogy a melegekre “a pokol vár”.

Folau később jogi eljárást indított az ausztrál rögbi ellen, azt állítva, hogy vallási alapon szüntették meg a munkaviszonyát. A két fél végül nem nyilvános egyezségre jutott.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább