Külföld

Legalizálná az azonos neműek házasságát az olasz baloldal

A környezetvédelem és igazságos adórendszer bevezetése mellett az azonos neműek házasságának legalizálását is biztosítaná a balközép, olasz Demokrata Párt (PD) szombaton Rómában bemutatott választási programja szerint.

Olaszországban 2016 óta az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek, a PD azonban ezen túlmenően a házasságkötés lehetőségét is biztosítaná a szexuális kisebbségek számára.

Enrico Letta, a baloldali párt főtitkára a pártprogram ismertetésekor hangsúlyozta továbbá, hogy a PD szerint az olasz állampolgárság megilletné azokat a kiskorúakat, akiknek a szülei bevándorlók, de ők maguk az olasz iskolarendszerben tanulnak. Jelenleg ezek a gyerekek legkorábban csak nagykorúvá válásukkor kaphatják meg az állampolgárságot.

Ugyanakkor nem csak az azonos neműek házassága az egyetlen megosztó programpont:

a PD főtitkára kijelentette, hogy jóváhagynák a cannabis gyógyászati alkalmazását. A szociáldemokraták emellett egy, az eutanáziáról szóló törvényjavaslatot is parlament elé bocsátanának.

A szeptember 25-i választásokra készülve a PD múlt héten kötött szövetséget a Zöldekkel és az Olasz Baloldallal (SI). A baloldali koalíció a legfrissebb felmérések szerint 33 százalékon áll. A PD-nél ugyanakkor erősebb a jobboldali Olasz Testvérek (FdI), amely egyedül, pártkoalíció nélkül is 22 százalékon áll. A kormányalakításra a jobboldali pártszövetségnek van a legnagyobb esélye a választások után.

Letta több nyelven közzétett videójában azt üzente, hogy a jobboldali fordulat veszélybe sodorhatja az országot.

“2011-ig az olasz jobboldal irányította az országot. Silvio Berlusconi utolsó kormánya a csőd szélére juttatott minket, és éveken át áldozatokat kellett hoznunk, hogy talpra álljunk” – fogalmazott Letta, aki 2013 tavaszától egy éven át maga is miniszterelnök volt. Leszögezte azt is, szeretné meggyőzni az embereket, hogy a baloldalra, és ne a jobboldali pártszövetségre szavazzanak.

Azt akarjuk, hogy Olaszország Európa központjában legyen – tette hozzá Letta.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább