Uncategorized

Le Figaro: A pápa megalázta Magyarországot

A francia lap szerint ennek az az oka, hogy Ferenc gyűlöli a jobboldali nacionalista politikát, különösen Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.
Hirdetés

A francia Le Figaro arra kereste a választ a cikkében, hogy Ferenc pápa miért vállalta azt a kockázatot, hogy megsértse Magyarországot. Ugyanis megtagadta a hivatalos látogatási státuszt, amit Szlovákiának megadott. Mit jelent ez a gesztus?

Ennek oka, hogy a pápa gyűlöli a jobboldali nacionalista politikát, különösen Orbán Viktor magyar miniszterelnökét – ad magyarázatot. A kubai vezetéshez például egészen másképp viszonyul, otthonában is meglátogatta Fidel Castrót, deszimpatizál Kínával is,mélyen hallgatva az emberi jogok megsértéséről Hongong kapcsán.

Nem akart tehát közel kerülni Budapesten ahhoz a politikushoz, aki vállalja kereszténységét, és katonákkal zárta le határát a 2015-ös menekültáradat elől. De miért alázott meg egy olyan országot, mint Magyarország, ami túlnyomórészt katolikus, és ahol az egyház hősiesen viselkedett a kommunista uralom alatt? Büntetnék Magyarországot azért, mert „rosszul” szavaz? Ezt a félig bojkottot – a pápa vasárnap délelőtt köszöntötte Orbán Viktort – erős üzenetnek szánták e politika ellen, amely egész Európának is szól. A „testvériségre” való felszólítás minden nemzeti „bezárás” ellen, a multikulturális társadalom védelme tehát Magyarországon implicit módon elindult.

A főképp a kormány által ellenőrzött magyar sajtóban Orbán Viktor kijelentését emelték ki leginkább, amint arra kérte a pápát, hogy

ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot.

Kiemelték emellett az ország családpolitikájáról folytatott megbeszélést, amit az egyház csak értékelhet. A református miniszterelnök habozás nélkül fényképeztette le magát a pápa miséjén. Bár Ferenc pápa mindent megtett, hogy ne támogassa Orbán Viktort, a magyarokat azonban nem sikerült meggyőznie, akik közül sokan megsértődtek viselkedésén. Hosszú távon azonban a magyar „pofon” szimbólum marad. Mert Ferenc pápa minden erejével a nyitott Európáért harcol.

(Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Középen Áder János köztársasági elnök /takarásban/.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább