Külföld

Lavrov: Több száz amerikai katona állomásozik Ukrajnában

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állította, hogy több száz amerikai katona állomásozik Ukrajnában, azt állítva, hogy az amerikai katonák, katonai tanácsadók és hírszerzők már régóta közvetlen résztvevői a konfliktusnak.
Lavrov szerdán az orosz Pervij Kanal csatornának adott interjút, és hosszasan beszélt Washington mély részvételéről az ukrajnai ellenségeskedésekben, amely folyamatosan nőtt annak ellenére, hogy az amerikai vezetők többször is biztosították, hogy az amerikai személyzetnek nem lesz szerepe a harcokban.

“Tucatnyi, talán több száz amerikai katona van Ukrajnában, már a puccs előtt is ott voltak” – mondta a miniszter, utalva Viktor Janukovics ukrán elnök 2014-es, nacionalista formációk és nyugatbarát aktivisták által végrehajtott megbuktatására.

“CIA-tisztek foglaltak el legalább egy emeletet az ukrán biztonsági szolgálatban”.

Lavrov azt is állította, hogy a Kijevben állomásozó amerikai katonai attasé jelentős tanácsokkal látta el az ukrán hatóságokat:

“A katonai szakemberek nyilvánvalóan nemcsak azzal foglalkoznak, hogy látogatásokat tesznek az ukrán védelmi minisztériumban, hanem természetesen így vagy úgy, de közvetlen tanácsadói, sőt talán még a tanácsadásnál is több tanácsot adnak”.

Megjegyezte, hogy egy külön amerikai szakemberekből álló csoport utazott Ukrajnába, hogy figyelemmel kísérje a nyugati fegyverek áramlását az országba, amelyet azt követően hoztak létre, hogy amerikai törvényhozók szilárdabb mechanizmust követeltek a milliárdos halálos segélyek nyomon követésére.

Tekintettel arra, hogy “Ukrajna egyre több és jobb nyugati fegyvert kap”, a külügyminiszter szerint az orosz erők most terveket dolgoznak ki a fegyverszállítmányok megzavarására, hozzátéve, hogy “vasútvonalakat, hidakat és alagutakat” vesznek célba, hogy “megnehezítsék ezeket a szállításokat, vagy ideális esetben teljesen leállítsák őket”.

Lavrov azzal folytatta, hogy a nyugati államok közel egy évtizeddel ezelőtt, nem sokkal a 2014-es Euromajdan-forradalom után háborút hirdettek Oroszország ellen, amelyet nem sokkal később az USA és a NATO katonai támogatások követtek a puccs utáni kormánynak.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább