Külföld

Lavrov: Irreálisak az ukránok feltételei

Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, ezt csak Kijev teszi – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden az indonéziai G-20-csúcstalálkozón az ottani részvételét összegző sajtóértekezletén.

„Mi az elnökünk szájával több ízben megerősítettük, hogy nem utasítjuk el a tárgyalásokat. Ha valaki elutasítja, az Ukrajna. És minél tovább utasítja el, annál nehezebb lesz végül megállapodni” – mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter „irreálisnak” minősítette a tárgyalások elé támasztott ukrán feltételeket. Kifogásolta azt is, hogy míg a csúcson a felszólalók három percet kaptak hozzászólásaikra, Volodimir Zelenszkij húsz percig beszélhetett felvételről.

Az ukrán elnök tíz pontban fogalmazta meg Kijev követeléseit. Ukrajna az orosz csapatok kivonását és az ország területi integritásának teljes helyreállítását követeli, Oroszország viszont saját területének tekinti a szeptember végén annektált négy kelet-ukrajnai régiót a már 2014-ben elcsatolt Krím félsziget mellett.

Az orosz külügyminiszter kitért azokra a jelzésekre és híresztelésekre, melyek szerint az amerikai kormányzat arra próbálja rávenni Zelenszkijt, hogy legyen „tárgyalóképesebb”. Lavrov szerint emögött az a megfontolás húzódik meg, hogy a nyugati világ egy része elkezdett kételkedni abban, szükség van-e további fegyverszállításokra Ukrajnának.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább