Külföld

Lavrov: Az EU-nak meg kellene tanulnia, hogyan álljon ki saját érdekeiért

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Európai Uniónak helye lehet egy új, többpólusú világban, de előbb ki kell szabadulnia a függőségből az Atlanti-óceánon túli szövetségeseitől.

Hozzátette, hogy a blokknak meg kell tanulnia, hogyan álljon ki saját magáért a számára fontos területeken.

Lavrov szerdán az Oroszországban tartott Primakov-felolvasáson, a szakértők, diplomaták és döntéshozók nemzetközi fórumán beszélt:

“Az Európai Unió akkor lesz képes egyenrangúan részt venni ezekben a folyamatokban, ha rájön, hogy nem kell százszázalékosan igent mondania az Egyesült Államoknak”. Hozzátette, hogy a blokknak be kell bizonyítania, hogy ” vannak saját érdekei”.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy az utóbbi időben az európai országokban felerősödtek az ezt követelő hangok.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva semmiképpen sem próbál éket verni Washington és Brüsszel közé, és azzal érvelt, hogy nyilvánvaló, hogy Európa nem minden érdeke feltétlenül egyezik meg az Egyesült Államokéval.

“Az, hogy Európa nem tudja megvédeni ezeket az érdekeket, véleményem szerint egyelőre orvosi tény is” – viccelődött a tisztviselő.

Lavrov állításának bizonyítékaként arra mutatott rá, hogy Emmanuel Macron francia elnök és amerikai kollégája, Joe Biden múlt heti washingtoni találkozója nyilvánvalóan nem hozott érdemi eredményeket.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább