Belföld

Látszatzöld tobzódás Budapest élén, jól fizetett tanácsadók

A főpolgármester környezetvédelmi irodát nyitott a klímacsúcs után, amelyen Biden elszunyókált.

Újabb látszatintézkedéssel büszkélkedik Karácsony, a zöldirodát klímapolitikai főtanácsadójával együtt nyitották. Ámon Ada, az elhivatott kormányellenes aktivista egyként rajong Greta Thunbergért és a főpolgármesterért, és osztozik abban a meggyőződésben, hogy „Budapesten nem azért van dugó, mert bringasávokat raktak/tunk ide-oda, hanem azért, mert túl sok az autó. Az pedig nem alapjog”.

„Igazán fontos zöldkezdeményezést” jelentett be tegnap Karácsony Gergely: Facebook-oldalán közölte, hogy a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján az Energiaklubbal közösen megnyitották
a Zöld Budapest Tanácsadó Irodát. Az eddigiek ismeretében azonban nyilvánvaló, hogy semmi igazán jelentős dolog nem történt, a mostani intézkedés szépen belesimul a rovarhotelek és méhlegelők sorába.

Ámon Ada már Karácsony főpolgármester-jelölti kampányában is a párbeszédes politikus környezetügyi szakértőjeként,
illetve „klímapolitikai főtanácsadóként” szerepelt, később pedig ebben a minőségé-ben sajtóhírek szerint nyolcszázezer forintos megbízási szerződést kapott tőle. Az Ámon Ada által vezetett Energiaklub nevű szervezetről többször megírták, hogy 2015–2016-ban 145 ezer dollárt kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól, ám tulajdonképpen nincs szükség ilyen „bizonyítékokra” annak alátámasztására, hogy melyik oldalon is áll.

Ámon Ada szivárványos Facebook-oldalának posztjai elhivatottan O1G-ző kormányellenes aktivistát mutatnak, rendszeresek a figyelemfelhívások az éppen aktuális tüntetésekre is – legutóbb például a Propagandatörvény helyett elfogadást! című, gyermekvédelmitörvény-ellenes demonstrációra –, és nagy port vert fel az a tavalyelőtti bejegyzése, amelyen egy olyan repülőgép elleni, elképzelt merénylettel viccelődött, amelyen fideszes politikusok ültek.
Arról is írt, hogy amikor az atomenergia-hivatal nevében „nemzetire” cserélték az „országost”, arra gondolt, el kellene hagynia az országot. Valamiért ezt mégsem tette meg, ehelyett tovább küzdött itthon a paksi beruházás ellen és a brüsszeli irányvonalat követő környezetvédelmi célokért.

Bejegyzései alapján rajong Greta Thunbergért, tavaly azt írta, számára ő az év embere. Hasonlóképp tiszteli Karácsony Gergelyt is, a kampányban azzal érvelt mellette, hogy olyan vezetőre van szükség, aki „a helyi lakosok egészsége és a település ellenálló képessége mellett a Föld jövőjéért is tesz”. Tarlós Istvánt ugyanakkor felszólította: „Pityubá, menjél nyugdíjba!” Természetesen az új főpolgármester intézkedéseit – fizetett főtanácsadóként – teljes mellszélességgel támogatja, kerékpársáv-ügyben például így állt ki mellette: „Szívemből beszél.

Az a helyzet, hogy Budapesten nem azért van dugó, mert bringasávokat raktak/tunk ide-oda, hanem azért mert túl sok az autó.

Az pedig nem alapjog. Az egészséges környezethez meg a tiszta levegőhöz való jog, na az rögzítve van bizonyos alaptörvényekben.”

Novemberben Karácsony Gergellyel és Jávor Benedekkel együtt utazott a glasgow-i klímacsúcsra. Jávor Benedek a főpolgármester párttársa, korábban a Párbeszéd EP-képviselője, jelenleg Karácsony európai uniós ügyekért felelős főtanácsadója havi kilencszázezer forintért. Ámon Ada az utazásról azt írta, nagyon rég ült már repülőn, „talán
2 éve is van már”. „A sors fintora, hogy pont a klímacsúcs miatt kellett most is. Persze maradhattam volna otthon, de szerintem fontos, hogy a közép európai városok és közülük is a legnagyobb – Budapest – megmutassák magukat, hallassák hangjukat, szövetkezzek.” Kérdés persze, miért kellett ehhez egy egész csapatnak odarepülni.

A klímacsúcsról egyébként azt olvashattuk, hogy nem sok eredményt könyvelhettek el a résztvevők, miközben a tanácskozáshoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás több mint a duplája volt a két évvel korábbi madridi klímacsúcsnak, mivel több mint 39 ezren vettek részt a skóciai rendezvényen, amelyre még teherszállító repülőgépek is érkeztek, például Joe Biden amerikai elnök harminc autóból álló konvoját is így hozták át a kontinensre.

Amúgy Biden és Boris Johnson brit miniszterelnök is elbóbiskolt a konferencia alatt…

Jávor Benedeknek az utazásukról szóló posztja alatt számtalan gúnyos megjegyzés olvasható Karácsony Gergellyel kapcsolatban, többen utalnak hiperpasszív nyelvtudására. „Gondolom, Gelgely jó angol kiejtéssel előadta, hogy amíg a hülye magyar kormány a napelemparkot bővíti, meg hozzásegíti az embereket a napelemhez és egyéb környezetkímélő berendezéshez, meg képes a tiszta atomerőművet megduplázni, bezzeg addig ő csinált rovarhotelt meg méhlegelőt” –
írta valaki. Más felvetette: „Gelgő mutogatott azon a találkozón? Vagy lerajzolta amit szeretett volna a nagyközönség tudtára adni?” „Jézusom, ne hagyjátok elkóborolni, mert egy pohár vizet sem tud magának kérni!” – aggódott egy harmadik kommentelő. Akadtak, akik a Városháza-botrányra utaltak: „A skótoknak nem javasolta, hogy adják el azt az épületet?”

(magyarhírlap)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább