Külföld

La Repubblica: Diszkriminatív csak férfi-nő kapcsolatokról beszélni

A magyarországi családtámogatások csapdák – olvasható a La Repubblica baloldali olasz napilap nemrég megjelent cikkében, amely szerint mára megerősödtek az együttélés új formái és diszkriminatív csak férfi-nő kapcsolatokról beszélni.

A portál szerint a hagyományos család elavult, de hiába igyekszik az olasz baloldal leértékelni a fontosságát, az Európa-projekt kutatás eredményei szerint az európaiak többsége nem osztja álláspontjukat.

„Vesztes csata lett a családtámogatás” – írta meg szerdán megjelent cikkében a La Repubblica olasz napilap.

A baloldali lap a Istat adatai alapján állítja mindezt, amely szerint Olaszországban 8,5 millió ember él egyedül, 32,5 százalékuk egy szülőből és egy gyermekből álló háztartás, míg a hagyományos családok aránya csak 33 százalék, ami azt mutatja, hogy megerősödtek az együttélés új formái.

A lap megjegyzi: megváltozott a társadalom, és diszkriminatív lenne csak férfi-nő kapcsolatokról beszélni olyan családokkal szemben, amelyek nem hagyományosak, vagy azokkal szemben, akik úgy döntöttek, hogy nem vállalnak gyereket vagy azonos nemű partnerrel vannak együtt. A portál szerint elavult a hagyományos család, a magyarországi családtámogatások pedig csak csapdák.

Bár az olasz baloldal igyekszik leértékelni a hagyományos családmodell és a családtámogatások fontosságát, az európaiak többsége nem osztja ezt a nézetet. A Századvég Alapítvány és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) együttműködésében készített Európa-projekt immár három éve kérdezi meg az európaiakat a családdal kapcsolatos attitűdjükről.

A 2021-es, a Századvég honlapján is elérhető kutatásból kiderül, hogy 2020-ban és 2021-ben is az európaiak 81 százaléka jelezte, nagyon fontos, hogy az állam támogassa a családokat és a családalapítást, ezen belül Magyarország lakosságának 80 százaléka áll a nagycsaládosok anyagi támogatása mellett.

A legfrissebb reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy az olaszok 86 százalékának fontos vagy nagyon fontos a család, mindössze öt százalékuk idealizálja a gyermektelen életformát.

Az olasz jobboldali politikum is a hatékony európai családpolitikát hiányolja. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke szerint Európának mindennel kapcsolatban van terve, kivételt egyedül a családok jelentenek, pedig gyermekek nélkül összeomlik az európai gazdaság. Úgy fogalmazott: egyedül a gyermekekbe érdemes befektetni.

Matteo Salvini, a Liga elnöke pedig a magyar családpolitikát példaként beállítva úgy fogalmazott, hogy létezik egy követendő modell, a Magyarországon kidolgozott családtámogatási politika, amely jól bevált gazdasági eszközök, családtámogatások és adókedvezmények által ösztönzi a gyermekvállalást. A hasonló politikusi megnyilatkozások reményt adhatnak a demográfiáról szóló csatában.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább