Kiemelt

Kutatás: Orbán Viktor utcahosszal vezet Márki-Zay előtt

„A jelenlegi miniszterelnök sokkal népszerűbb, mint baloldali kihívója” – derül ki a Real PR felméréséből.

Nem tud lendületet venni a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kampánya” – derül ki a Real PR legfrissebb kutatásából. A felmérésből kiderült, hogy arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közül kit választanának miniszterelnöknek, november elején a magyarok 52 százaléka Orbán Viktort nevezte meg, és csak 37 százalékuk Márki-Zay Pétert.

Hozzáteszik: a településtípus szerinti bontásból kiderül az is, hogy Orbán Viktor kifejezetten vidéken erős. Mint írják:

a választók 52 százaléka a jelenlegi miniszterelnökre, Orbán Viktorra adná voksát,

míg 37 százalékuk a baloldal jelöltjére, Márki-Zay Péterre szavazna.

A választók mindössze 11 százaléka bizonytalan abban, hogy kire voksolna

A Real PR elemzése során arra is kitér, hogy „mindössze a választók 11 százaléka bizonytalan ebben a kérdésben”, vagyis mint összegeznek: „kijelenthető, hogy a jelenlegi miniszterelnök sokkal népszerűbb, mint baloldali kihívója”.

 

Márki-Zay a fővárosban, Orbán vidéken erős

A kutatás településtípus szerinti bontásból az kiderül, hogy Márki-Zay Péter csak a fővárosban tudja a választók relatív többségét megszólítani. Mint írják: Márki-Zay „Budapesten 47 százalékos népszerűségével épphogy megelőzi Orbán Viktort, aki 43 százalékos népszerűségnek örvend a fővárosban. Távolodva a fővárostól már egészen más a helyzet: a megyei jogú városokban egy Orbán – Márki-Zay párharc 45-43 arányban már Orbán javára billenne el. Egyéb városokban és községekben ennél is jelentősebb a különbség. Előbbiben 53-37, utóbbiban 61-26 arányban Orbán Viktort támogatnák a választók. Márki-Zay Péternek tehát nem sikerül megszólítania a vidéket, amelynek hiányában aligha lehet valaki miniszterelnök Magyarországon”.

Real-PR 93 közel harminc éve végez helyi és országos közvélemény-kutatásokat, gazdasági és közéleti megrendelők számára.
(Mandiner)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább