Külföld

Kuleba: Ukrajna “lapátokkal fog harcolni”, ha nem kap nyugati fegyvereket

Ukrajna akkor is folytatja a harcot Oroszország ellen, ha egyáltalán nem kap fegyvereket, ezért a Nyugatnak fel kell gyorsítania az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat, különben felelős lesz csapatai haláláért – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter vasárnap a német médiának.

“Ha nem kapunk fegyvereket, rendben. Akkor majd lapátokkal fogunk harcolni, de továbbra is védekezni fogunk, mert ez egy háború a létünkért” – idézte Kuleba szavait az Ard közszolgálati televízió.

“Minél hamarabb megkapjuk a fegyvereket, minél hamarabb elküldik őket, annál több jót fognak nekünk tenni. Ha későn érkeznek, akkor is köszönjük, de akkor rengeteg pazarlás lesz, és addigra sokan meghalnak” – tette hozzá.

A megjegyzéseket Anne Will politikai talk show műsorvezetővel folytatott panelbeszélgetésen mondta. A műsor vendégei között szerepelt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint több német politikus és politikai szakértő is.

Kuleba elmondta, hogy az orosz tüzérség 15:1 arányban felülmúlja az ukrán tüzérséget Donbasszban, és ezzel több magas rangú ukrán tisztségviselő által az utóbbi időben tett kijelentést is megismételt. Kijev nem győzhet ilyen erőviszonyok mellett – mondta a külügyminiszter.

Kuleba szerint tévednek azok a nyugati politikusok, akik szerint Kijevnek engedményeket kellene tennie Oroszországnak, és bele kellene egyeznie a konfliktus békemegállapodással történő rendezésébe a harctéren kialakult szörnyű helyzet miatt.

Ukrajnának a volt szovjet köztársaságok közül az egyik legnagyobb katonai készletei maradtak a Szovjetunió felbomlásakor. Most azt állítja, hogy az Oroszország és a szövetséges erők ellen keleten harcoló nehézfegyverzetének akár a felét is elvesztette.

Kijev könyörgött a Nyugatnak, hogy szállítson tüzérségi fegyvereket, harckocsikat és vadászrepülőgépeket, de csak a töredékét kapta meg annak, amit kért. Ukrajna szövetségesei azt mondják, aggódnak amiatt, hogy Moszkva a fegyverek szállítását komoly eszkalációnak tekintheti, és Moszkva a szállítókra az ellenségeskedés részeként tekinthet – állítják nyugati tisztviselők.

Moszkva szerint minden Ukrajnának adott katonai segély eszkalálja és meghosszabbítja a konfliktust, és azzal vádolta ellenfeleit, hogy “az utolsó ukránig tartó háborút” folytatnak Oroszország ellen.

(oroszhirek.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább