Külföld

Kuleba: Ukrajna kiszabadítja Afrikát Oroszország szorításából

Kijev „szisztematikus” erőfeszítéseket tesz az Afrikával való kapcsolatainak „újjáélesztésére” – mondta az ukrán külügyminiszter az AFP francia hírügynökségnek.

Kuleba azzal vádolta Moszkvát, hogy „kényszerítéssel, korrupcióval és félelemkeltéssel” igyekszik fenntartani befolyását a kontinensen.

Dmitro Kuleba nyilatkozatában kiemelte, hogy: „sok év veszett kárba, de mi egy ukrán-afrikai reneszánszot fogunk előmozdítani, újjáélesztjük ezeket a kapcsolatokat”.

Mint fogalmazott: ennek a kontinensnek szisztematikus, hosszú távú munkára van szüksége.

Az ukrajnai háború kezdete óta Kuleba háromszor járt Afrikában, hogy megkísérelje megnyerni az afrikai államok támogatását Moszkva befolyásával szemben.

Júniusban egy afrikai államfőkből álló küldöttség is ellátogatott Kijevbe Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök vezetésével, és közvetítést ajánlott a háborúban álló felek között – amit Ukrajna elutasított – mielőtt Moszkvába utazott volna.

Miközben „a legtöbb afrikai ország” még mindig „semlegességét” mutatja a konfliktussal kapcsolatban, „az orosz pozíciók lassú eróziója zajlik Afrikában” – hangsúlyozta a miniszter, aki Kijev új partnerei között említette Libériát, Kenyát, Ghánát, Elefántcsontpartot, Mozambikot, Ruandát és Egyenlítői-Guineát a kontinensen. Hozzátette,

Ezután Kuleba elmondta az év viccét.

„A mi stratégiánk nem az, hogy oroszország helyébe lépjünk, hanem hogy kiszabadítsuk afrikát oroszország szorításából” – mondta az ukrán.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább