Külföld

Kreml: kevés olyan szolgálat van, amely képes lehetett az Északi Áramlat elleni merényletre

A Kreml nem hiszi el, hogy ukránbarát magánszemélyek állhattak az Északi Áramlat gázvezetékek elleni robbantások mögött, mert ilyenre csak kevés különleges szolgálat képes – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak nyilatkozva.
Peszkov az Austin Powers kémparódiára utalva reagált az amerikai és a német sajtóban megjelent értesülésekre, amelyek szerint egy titokzatos ukránbarát oligarcha állhatott a csővezetékek elleni merényletek mögött.

Ami pedig az állítólagos ukránbarát „Dr. Genyát” illeti, aki mindezt megszervezte: ez nehezen hihető, ez egy nagyon bonyolult feladat volt, amelyet csak egy jól kiképzett különleges állami szolgálat tudott volna végrehajtani, amilyenből a világon nem sok van – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző országokban “szinkronban jelentek meg” a médiajelentések arról, hogy ki állhatott a támadás mögött.

„Láthatjuk, hogy az angolszászok, akikről kezdettől fogva beszélünk, nagy hűhót keltenek. Nyilvánvalóan sok minden kínos nekik a németekkel szemben ezzel a terrortámadással kapcsoltban” – mondta.

Gyors és átlátható nyomozást követelve hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény kitervelőit és elkövetőit azonosítani kell,mert ez túl veszélyes precedens a kritikus nemzetközi energetikai infrastruktúra elleni terrortámadások elkövetése tekintetében.

Mint mondta, nem szabad hagyni, hogy másodlagos verziókra és hipotézisre tereljék a figyelmet.

Emlékeztetett rá, hogy a köztudatba közvetlenül a robbantások után azt az “abszurd híresztelést” vetették be, hogy a merénylet mögött a gázvezeték-projekt főrészvényese, Oroszország állhatott. A narratíva feladását Peszkov annak jeleként értelmezte, hogy Nyugaton “maradtak még csírái a józanésznek”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább