Külföld

Közös jelölteket indítanak a baloldali pártok Franciaországban

A francia baloldali pártok hétfő este bejelentették, megállapodást kötöttek arról, hogy közös jelölteket indítanak minden választókerületben az előre hozott nemzetgyűlési választások három hét múlva esedékes első fordulójában.

„Egy új népfront megalakítását szorgalmazzuk, amely példa nélküli formában egyesíti a humanista, szakszervezeti, egyesületi és polgári baloldali erőket” – írta a többi mint hat órán át tartott egyeztetést követően közös közleményében a Szocialista Párt, a Kommunista Párt, a Zöldek és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország.

Az aláírók kijelentették, hogy „alternatívát akarnak építeni Emmanuel Macronnal szemben, és küzdeni akarnak a szélsőjobboldal rasszista projektje ellen”. „Minden választókerületben közös jelölteket akarunk támogatni már az első fordulóban” – írták.

Felszólították arra is a választóikat, hogy csatlakozzanak az öt nagy szakszervezet (CGT, CFDT, UNSA, FSU és Solidaires) által a hétvégére meghirdetett demonstrációhoz.

A nemzetgyűlés feloszlatása és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülésnek (RN) a választásokon várható megerősödése miatt a szakszervezetek hétfőn jelezték: a lehető legszélesebb körű demonstrációt szervezik azért, hogy „a törvényhozási választások előtt a munka világában progresszív alternatívák szükségességét közvetítsék” – olvasható a szakszervezetek közös közleményében.

„Köztársaságunk és demokráciánk veszélyben van” – írták a szakszervezetek. Demokratikus és szociális ébredésre van szükség. Ennek hiányában a szélsőjobboldal kerül hatalomra – fogalmazott az öt érdekképviselet.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább