Külföld

Kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen, mivel szerinte komoly aggályok merültek fel a lengyel alkotmánybíróság júniusi és októberi döntései miatt–közölte szerdán a brüsszeli testület. Varsónak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon az Európai Bizottság állásfoglalására.

 

A lengyel alkotmánybíróság június 16-án kimondott döntésében alkotmányellenesnek minősítette az Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozás miatt. Október 7-én a taláros testület azt a döntést hozta, hogy uniós szerződések egyes rendelkezései nincsenek összhangban a lengyel alkotmánnyal. Az Európai Bizottság szerint

 

a lengyel alkotmánybíróság e határozatai sértik az autonómia, az elsőbbség, a hatékonyság és az uniós jog egységes alkalmazásának általános elvét, valamint az uniós bíróság ítéleteinek kötelező erejét.

 

 

A testület továbbá úgy véli, hogy az alkotmánybíróság döntései sértik az uniós jogot a hatékony bírói jogvédelemhez. Az Európai Unió végrehajtó intézményének ezen kívül komoly kétségei vannak a lengyel alkotmánybíróság függetlenségével és pártatlanságával kapcsolatban, mivel szerinte több bíró kinevezése az alkotmányossági felülvizsgálati rendszer alapvető szabályainak megsértésével történt.

 

Így a testület működése már nem felel meg az uniós szerződésekben megfogalmazott követelményeknek. Ugyancsak szabálytalanság és hiányosságok jellemzik az alkotmánybíróság elnökének és alelnökének kinevezését is –tette hozzá a Bizottság.

(napiújság)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább