Belföld Kiemelt

Koronavírus: orosz vakcinát veszünk

Orbán elmondta meddig lesz korlátozás…

Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.

Szijjártó Péter közölte, hogy az erről szóló szerződést az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) az éjszaka írták alá.
„Magyarország nemzeti érdeke, hogy a világjárvány körülményei közepette, az oltás felgyorsítása érdekében újabb biztonságos és hatásos oltóanyagot biztosítson” – hangsúlyozta.

Eközben Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott hagyományos péntek reggeli interjújában a tegnapi EU-csúcsról, kritizálva az EU vakcina beszerzési stratégiáját, kiemelve, hogy Nagy-Britanniában, Izraelben, Oroszországban több embert oltottak be, mint az unióban. Mint mondta, egyes cégeknek milliószám állnak a raktáraikban, de Brüsszel nem adja ki az engedélyt, pedig már rengeteg embert beoltottak ezekkel a vakcinákkal.

“Én nem vagyok udvariatlan ember, nem akartam felborítani az asztalt. Nekünk nem magyarázatra van szükség, hanem vakcinára. Ha az unióból nem érkezik vakcina, jöjjön máshonnan. Nem lehet, hogy ezért haljanak meg magyarok.”-mondta a kormányfő.

“Nem tudjuk a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás” – jelentette ki Orbán. A kormányfő felsorolta az oltási sorrendet: először jöttek az egészségügyi dolgozók, aztán idősotthonok lakói, őket követik a 60 év feletti krónikus betegek, akik 1,5 millióan vannak, ezután következhetnek a védekezés egyéb szereplői, az operatív törzs tagjai, a rendvédelmi dolgozók, és “itt jönnek a kormánytagok is, én is.”, ezután jönnek azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben.

Orbán szerint ha ez mind megtörténik, akkor jöhet “az új időszámítás, ekkor lehet megszabadulni a korlátozásoktól”, ha ezeknek a csoportoknak a beoltásához lesz elég vakcina. “Ha senki nincs közvetlen életveszélyben a vírus miatt, akkor lesz új időszámítás.” Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a csoportokat mind be is kell oltani, mert “az oltás önkéntes”. (mti/24.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább